Belang echtgenoot zit minister Schultz niet meer in de weg

Minister Schultz van Haegen wordt niet langer belemmerd door de zakelijke belangen van haar echtgenoot Haro. Naar nu blijkt, heeft het investeringsfonds waarin hij belegt afstand genomen van het bedrijf Tocardo, dat waterturbines in de Afsluitdijk en de Oosterschelde ontwikkelt. De VVD-politica is verantwoordelijk voor deze waterkeringen.

Minister Schultz van Haegen. Beeld anp

Dit hebben zowel het ministerie van Infrastructuur en Milieu als Haro Schultz van Haegen bevestigd. Vorig jaar bleek bij de bewindspersoon de schijn van belangenverstrengeling op de loer te liggen, vanwege financiële belangen van haar echtgenoot in Tocardo in Den Oever. Haro Schultz van Haegen is sinds 2008 investeerder in het turbinebedrijf via E2 Cleantech, een fonds dat Tocardo heeft voorzien van zogeheten durfkapitaal. Ook trad hij op als juridisch adviseur. Juni vorig jaar besloot E2 Cleantech niet langer geld in Tocardo te stoppen.

'Geen enkele invloed'

Haro Schultz van Haegen zegt 'geen enkele invloed' te hebben gehad op deze exit. Hij weet ook niet of de commotie rond deze belegging mee heeft gespeeld, bij de besluitvorming. 'Die beslissing is genomen door de fondsmanager', aldus de Leidse zakenman. 'Ik weet ook niet waarom ze er zijn uitgestapt. Ik ben daar niet bij betrokken als belegger.' Het investeringsfonds E2 Cleantech stelt dat ze als fonds te klein waren om te 'doorinvesteren' in Tocardo. Daarom hebben ze de aandelen 'met verlies' verkocht.

Vorig jaar liet minister Schultz van Haegen weten zich niet langer over subsidieaanvragen van Tocardo te willen buigen, vanwege de belangen van haar man. Zij liet dat over aan staatssecretaris Mansveld. Op dit moment liggen er bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu nieuwe subsidieaanvragen van Tocardo met betrekking tot projecten van de Afsluitdijk. De woordvoerder van de minister laat weten dat nog niet duidelijk is of de handtekening van Schultz van Haegen of de handtekening van Mansveld onder de mogelijke goedkeuring gaat komen. 'Dat bepalen we als het zover is', aldus de minister.

3 miljoen euro verdiend

De zakelijke belangen van Haro Schultz van Haegen kwamen al eerder in de politieke arena voorbij. De Volkskrant onthulde in de zomer van 2013 dat de echtgenoot van de minister bijna 3 miljoen euro had verdiend met de verkoop van zijn aandelen in een bedrijvenconsortium rond het keuringsinstituut Kiwa. Deze Rijswijkse onderneming verstrekt in opdracht van het ministerie van Melanie Schultz van Haegen vergunningen voor de vervoersbranche, zoals taxipassen. De Tweede Kamer nam destijds genoegen met de uitleg van de minister over de kwestie, maar pleitte tijdens het debat wel voor meer openheid over de zakelijke belangen van echtgenoten van bewindspersonen.

Melanie en Haro Schultz van Haegen verklaarden toentertijd beiden dat er zowel in het geval van Kiwa als bij Tocardo 'conform de regels' van het Handboek Aantredende Bewindspersonen is gehandeld. Daarin staat dat partners van ministers aandelen mogen bezitten, 'ook als die een relatie hebben met het beleidsterrein van de betreffende bewindspersoon'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden