Belager van Piepers krijgt tbs

De rechtbank van Haarlem heeft de 43-jarige Paul T., de man die in mei vorig jaar oud-Philips-topman Pieper en diens vrouw Ricka ernstig verwondde op hun landgoed in Aerdenhout, conform de eis veroordeeld tot tbs met dwangverpleging....

Van onze verslaggeefster

De feiten van het delict zijn zo ernstig en de kans op herhaling dermate hoog, dat de maatschappij vooralsnog beschermd dient te worden tegen verdachte, oordeelde de rechtbank woensdag.

De conclusie van vier deskundigen die T. in september 2003 en februari 2004 onderzochten en die hem unaniem ontoerekeningsvatbaar verklaarden, werd door de rechtbank overgenomen.

Ruim twaalf jaar leefde T. in de veronderstelling dat een 'piramideorganisatie' het op zijn leven en dat van zijn familie had gemunt. Vlak voor zijn daad kwam T. erachter dat Pieper aan het hoofd stond van die organisatie. Door de 'psychotische vervormingen van de realiteit' voelde T. zich extreem bedreigd door de organisatie. Hij wilde niet langer in angst leven en besloot een gewelddadig einde te maken aan de dreiging. Op 3 mei 2003 drong T. het landgoed van de Piepers binnen, met de bedoeling het echtpaar te doden. Hij stak als een bezetene met een mes op Ricka Pieper in, die zwaargewond raakte en liters bloed verloor. Roel Pieper raakte gewond aan hals en hoofd. Uiteindelijk slaagde Pieper er met zijn oudste zoon in T. te overmeesteren.

Aanvankelijk weigerde verdachte antipsychotica. Hij vond zichzelf niet ziek. Vorig jaar oktober besloot T. toch medicijnen te gaan slikken. Hij is er inmiddels achter dat de Piepers hem niet hebben bedreigd. Op de zitting betuigde hij herhaaldelijk spijt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden