Beladen wedstrijd

Voor de legerbasis in Seoul was vorige week een demonstratie. Twintig vrouwen met een spandoek: red onze kinderen uit handen van de soldaten!...

Meestal gaat dat goed, maar soms ook niet, als zo'n soldaat meer wil dan het meisje. De dader valt dan onder de Amerikaanse krijgstucht. Dat is onbevredigend voor Zuid-Koreanen. De uitspraak blijft geheim of de straf is te licht in hun ogen.

Veel Koreanen hebben een negatief beeld van Amerikanen en hun aanwezigheid in het land. Die gekleurde visie is niet alleen veroorzaakt door wangedrag van soldaten.

Vandaag voetbalt Zuid-Korea bij het WK tegen de Verenigde Staten en al dagen werpt dat duel zijn schaduw vooruit. In de voorbeschouwingen gaat het zeker net zo vaak over de veiligheidssituatie als over het sportieve element. Zaterdag heeft de president het volk zelfs opgeroepen rustig te blijven en zich te gedragen.

Er speelt meer dan het gedrag van soldaten (over die verkrachtingen lees je trouwens bijna niets in de Engelstalige kranten van Zuid-Korea). Het is ook de eerste Amerikaans-Koreaanse sport ontmoeting sinds de Olympische Winterspelen van Salt Lake City, toen de Koreaanse shorttracker Kim het goud miste door toedoen van de Amerikaan Apollo Ohno. Het revanchegevoel spat van de pagina's.

Ook zijn veel Koreanen het oneens met de aanschaf van peperdure Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Weer anderen zijn verbolgen over de keiharde opstelling van president Bush tegen het communistische buurland Noord-Korea, dat hij omschrijft als een schurkenstaat.

President Kim Dae Jung, tijdens de overwinning op Polen nog vrolijk zwaaiend met een rode pet, heeft inmiddels besloten de wedstrijd om veiligheidsredenen niet te bezoeken. Bovendien wil hij niet vereenzelvigd worden met anti-Amerikanisme, mocht dat aan de orde zijn.

De Amerikaanse ambassade in Seoul is gesloten. Officieel omdat het personeel dan naar het voetbal kan kijken vanaf half vier, officieus omdat angst bestaat voor bestorming. De ambassade ligt in een wijk in de hoofdstad, waar duizenden mensen feest vierden na de zege op Polen. Op internet zijn tal van acties aangekondigd, al dan niet met gewelddadig karakter.

Elk wereldkampioenschap heeft zijn beladen wedstrijden. West-Duitsland - Oost-Duitsland in 1974, Argentinië - Brazilië in 1978, de Verenigde Staten - Iran in 1998. Senegal - Frankrijk, de openingswedstrijd van dit WK, was curieus omdat de Afrikanen speelden tegen hun voormalige kolonisator.

Het duel tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten verdient zonder meer het predikaat beladen. Het is ook een aardige test voor het zo soepel verlopende toernooi. Blijven de Koreanen ook vandaag zo vriendelijk en beleefd voor iedereen, of verliezen ze zich in negatieve gevoelens voor Amerikanen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden