Beladen visite van 29 minuten achter gesloten deuren: Trump op audiëntie bij de paus

Een eer, zo noemde de Amerikaanse president Donald Trump zijn 29 minuten durende gesprek van vanmorgen met paus Franciscus. De bijeenkomst vond plaats achter de gesloten houten deuren van de pauselijke bibliotheek, in het hart van Vaticaanstad.

null Beeld epa
Beeld epa

De relatief haastig georganiseerde ontmoeting tussen de Amerikaanse Potus en de Argentijnse Pontifex - pas een paar weken geleden werd besloten dat de twee elkaar zouden treffen - was op voorhand enigszins beladen. Dat kwam omdat de twee wereldleiders elkaar de afgelopen maanden meermaals bestraffend toespraken via de media. Vooral op de thema's migratie, klimaat en de verdeling van welvaart verschillen de twee fundamenteel van mening.

Zo sprak de paus zich nog tijdens de campagne van Trump kritisch uit over zijn plannen een muur te bouwen bij de Mexicaanse grens. Ook later, toen de Amerikaanse president een tijdelijk inreisverbod voor moslims instelde, volgde er stevige kritiek vanuit het Vaticaan. 'Iemand die liever muren bouwt dan bruggen, is geen christen', zei Franciscus.

Kort geleden hadden zij nog een flinke woordenwisseling, maar is Trump op bezoek bij de Paus. Beeld epa
Kort geleden hadden zij nog een flinke woordenwisseling, maar is Trump op bezoek bij de Paus.Beeld epa

'Kijk, troemp'

Trump reageerde later fel op die uitspraak. Bij een persconferentie op een van zijn golfbanen noemde hij de paus respectloos. 'Geen enkele leider, vooral geen religieus leider, heeft het recht vraagtekens te zetten bij andermans religie of geloof.'

Misschien was het vanwege die openbare woordenwisseling dat de eerste minuten van het bezoek ietwat ongemakkelijk verliepen. Pas toen paus Franciscus grappend aan de zwart gesluierde Melania Trump vroeg wat ze haar lange man toch te eten geeft, braken de eerste lachjes door op de gezichten van de twee wereldleiders.

Op het handjevol Amerikaanse expats met anti-Trump-teksten op hun spandoeken na, leken weinig gelovigen woensdag bezig te zijn met het bezoek van de Amerikaanse president. Sterker nog: het gros van de pelgrims heeft er geen idee van dat Trump überhaupt in de buurt is. Ze - de Mexicaanse, Indonesische, Argentijnse en Italiaanse pelgrims - komen voor de wekelijkse woensdagmis van de paus, niet voor Trump.

Het gesprek duurde 29 minuten, achter gesloten deuren, met slechts een vertaler. Het is niet duidelijk hoe het precies verlopen is. Beeld epa
Het gesprek duurde 29 minuten, achter gesloten deuren, met slechts een vertaler. Het is niet duidelijk hoe het precies verlopen is.Beeld epa

Schamper gelach

Als het Panasonic-projectiescherm aan de voeten van Sint Paulus laat zien hoe Trump aan de hand van de Duitse aartsbisschop Georg Gänswein het Vaticaan betreedt, gaat er zelfs een schamper gelach door de menigte. 'Kijk, Troemp', klinkt het. Hoe anders is dat als paus Franciscus voor het eerst in beeld verschijnt en er direct een gejuich opstijgt vanaf het Sint Pietersplein.

Van het bezoek, dat 29 minuten lang achter gesloten deuren plaatsvond, en waar slechts een vertaler bij aanwezig was, is niet duidelijk hoe het precies verlopen is. De president kreeg na afloop drie, in rood leer gebonden encyclieken van paus Franciscus. Dat zijn brieven waarin de paus zijn opvattingen over het huwelijk, het gezin en het milieu verklaart. Trump zei dat hij ze zou lezen en sloot het bezoek af met de belofte dat 'Ik niet zal vergeten wat u gezegd heeft'. Trump gaf de paus op zijn beurt een aantal boeken van dominee Martin Luther King.

Ivanka Trump bezocht later in de middag het hoofdkantoor van Sant'Egidio, een katholieke stichting in de wijk Trastevere die zich vooral met de opvang van vluchtelingen bezig houdt. Melania Trump stuurde haar wagens de Gianicoloheuvel op, richting het Bambino Gesu kinderziekenhuis. Beeld epa
Ivanka Trump bezocht later in de middag het hoofdkantoor van Sant'Egidio, een katholieke stichting in de wijk Trastevere die zich vooral met de opvang van vluchtelingen bezig houdt. Melania Trump stuurde haar wagens de Gianicoloheuvel op, richting het Bambino Gesu kinderziekenhuis.Beeld epa

Na het bezoek aan het Vaticaan stuurde Trump zijn gepantserde colonne naar de andere kant van Rome: richting het paleis van president Sergio Mattarella. Zijn dochter Ivanka Trump bezocht ondertussen het hoofdkantoor van Sant'Egidio, een katholieke stichting in de wijk Trastevere, die zich vooral met de opvang van vluchtelingen bezighoudt. Melania Trump stuurde haar wagens de Gianicoloheuvel op, richting het Bambino Gesu kinderziekenhuis.

Om half twee zit de hele familie Trump weer in het vliegtuig richting Brussel, waar later op de dag een Navo-bijeenkomst is. Donderdag vliegen ze terug naar het zuiden, richting de laatste halte van Trumps eerste buitenlandse tour: de G7-top in het Siciliaanse Taormina.

Trumps riskante reis in beeld

Van klaagmuur tot zwaarddans: de oosterse tour van Trump
Zijn eerste grote buitenlandse reis brengt president Donald Trump onder meer naar Saoedi-Arabië, Israël en het Vaticaan. Trump had ook gewoon naar Canada kunnen gaan. Bijna alle Amerikaanse presidenten gaan eerst naar Canada. Trump doet het anders.

Een wereld vol valkuilen: Donald Trump gaat op reis
Zijn eerste grote buitenlandse reis brengt president Trump onder meer naar Saoedi-Arabië, Israël en het Vaticaan. Welke diplomatieke uitglijders riskeert hij met deze vuurdoop? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden