Belaagster Van Aartsen voelde zich bespioneerd

De vrouw die op 1 april opzettelijk op VVD-fractievoorzitter Van Aartsen inreed, was ervan overtuigd dat ze werd bespioneerd door inlichtingendiensten....

De 41-jarige Fredrika de J. zou zijn afgeluisterd vanwege het verlenen van rechtsbijstand aan een van de familieleden van Saddam Hussein. De spionagepraktijken waren in februari 2003 begonnen, verklaarde de raadsvrouw tijdens de pro-formazitting. De uiteindelijke aanslag op Van Aartsen en zijn woordvoerder Rensink zou een reactie zijn op de privacyschending door de overheid. De J. is advocate en werkte bij Bureau Rechtshulp in Utrecht.

Volgens officier van justitie Beliën is er echter geen aanwijzing dat De J. werd afgeluisterd. Een psychiatrisch onderzoek moet duidelijk maken of de vrouw inderdaad lijdt aan waanideeën, zoals het Openbaar Ministerie stelt. In afwachting van de inhoud van dit onderzoek is de inhoudelijke behandeling van de zaak uitgesteld tot 4 oktober.

De vrouw had van tevoren niet het idee om juist Van Aartsen iets aan te doen. Ze zag hem toevallig lopen op het Lange Voorhout in Den Haag. Volgens officier van justitie Beliën zei ze daarop tegen een willekeurige passant: 'Oh, dat is ook een mooi doelwit.' Vervolgens startte ze haar auto en reed ze voor Hotel Des Indes op Van Aartsen en Rensink in. De laatste raakte gewond aan zijn been en liep een ontwrichte schouder op.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de vrouw van poging tot moord of doodslag, dan wel poging tot zware mishandeling op Van Aartsen en Rensink. De J. zegt erg te lijden onder haar gevangenschap. 'Men schildert mij af als een wandelende tijdbom of als iemand met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Tegelijk verveel ik me dood. Dit is in feite eenzame opsluiting.' Raadsvrouw De Wit vroeg daarom om schorsing van de voorlopige hechtenis. Die werd echter afgewezen door de rechtbank.

Het ziet ernaar uit dat De J. een langdurige gevangenisstraf tegemoet kan zien, hoewel ze niet eerder in aanraking kwam met politie en justitie kwam. De rechter acht de de kans groot dat De J. meer dan drie maanden gevangenisstraf krijgt opgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden