Beklemmend

John Crowley


In 1993 werd de peuter James Bulger ontvoerd, gemarteld en vermoord door twee jochies van 10. Dit tweetal, Jon Venables en Robert Thompson, is inmiddels vrijgelaten en leeft onder een schuilnaam ergens in Engeland. Elf jaar later schreef Jonathan Trigell de roman Boy A, over de vrijlating van een jongen die zijn tienerjaren in de gevangenis doorbracht nadat hij als kind een zware misdaad beging. Deze roman werd vervolgens getrouw verfilmd door John Crowley, die met beklemmende montage en muziek vaardig onderstreept hoe elke stap buiten de gevangenis een stap dichter bij de ontdekking is van de ware identiteit van 'jongen A' - de tabloidpers zit hem op de hielen. Van een avondje uit maakt hij een zenuwslopende kijkervaring. Zo lijkt Boy A voortdurend af te stevenen op onheil, terwijl Crowley zich van oordeel onthoudt.


Boy A (John Crowley, 2007)


Canvas, 21.35-23.20 uur.


Bobby

(Emilio Estevez, 2006) Volle, maar indringende film van de acteur Emilio Estevez, die met Bobby debuteerde als regisseur. Op 5 juni 1968 wordt de Amerikaanse senator Robert Kennedy doodgeschoten in de keuken van The Ambassador Hotel in Los Angeles. De verhalen en belevenissen van 22 hotelgasten schetsen de tijdsgeest en de sfeer in de stad, net als de nieuwsbeelden die van tijd tot tijd zichtbaar zijn op televisies in het hotel: het is oorlog in Vietnam, Martin Luther King is vermoord, en de toekomst ziet er somber uit. Estevez toont zich een begenadigd regisseur, die bovendien beschikt over een droomcast. Anthony Hopkins en Harry Belafonte, Demi Moore en Estevez zelf, Sharon Stone en William H. Macy - het zijn gedenkwaardige duo's in een mozaïekfilm waarop Robert Altman (aan wie Estevez duidelijk schatplichtig is) trots zou zijn geweest.


RTL 8, 23.30-1.35 uur.


Notes on a Scandal

(Richard Eyre, 2006) Naargeestige Zoë Heller-verfilming met een geniale Judi Dench als lesbische lerares die wraak neemt op haar jonge collega Cate Blanchett, die vreemdgaat met een 15-jarige schoolbengel. Dench (die haar wereldfaam ironisch genoeg dankt aan een vlak optreden als James Bonds baas M.) is een eenzame, cynische geschiedenislerares aan de vooravond van haar pensionering; Blanchett de nieuwe collega die leven in de brouwerij brengt op school - en meer dan vriendschappelijke gevoelens oproept bij haar oudere collega. Al gaan die gevoelens gepaard met akelige jaloezie. En juist dat, die slechte combinatie van jaloezie en verliefdheid, gevoed door een geheim dat de twee delen en dat hun verhouding ongelijkwaardig maakt, zet een beklemmende psychologische thriller in gang.


ARD, 0.05-1.30 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden