nieuws

Bekir E. veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs voor moord op Hümeyra, het 16-jarige meisje dat hij stalkte

Bekir E., de man die in 2018 de Rotterdamse scholier Hümeyra doodschoot nadat hij haar had gestalkt en bedreigd, is vandaag in hoger beroep veroordeeld voor moord. Hij krijgt 20 jaar cel en tbs. Eerder was hij enkel voor doodslag veroordeeld, waarna het OM in hoger beroep ging.

Advocaat Nelleke Stolk (l) en nabestaanden van Hümeyra komen vrijdag aan bij de rechtbank voor de uitspraak in het hoger beroep. Beeld ANP
Advocaat Nelleke Stolk (l) en nabestaanden van Hümeyra komen vrijdag aan bij de rechtbank voor de uitspraak in het hoger beroep.Beeld ANP

Bekir E. schoot het 16-jarige meisje, met wie hij een kortstondige relatie had gehad, op 18 december 2018 van dichtbij met zeven kogels dood in de fietsenstalling van haar school, het Rotterdam Designcollege. In de periode daarvoor had hij haar gestalkt en bedreigd. Van de moord werden schokkende bewakingsbeelden getoond om het hof van de voorbedachte raad te overtuigen.

De op dat moment 31-jarige E. voelde zich gekrenkt omdat Hümeyra tijdens hun relatie zou hebben gelogen over haar jonge leeftijd. Hij belde haar in de aanloop naar de moord soms honderd keer in 24 uur, volgens de politie, en stuurde onder meer foto's van wapens.

De Inspectie Justitie en Veiligheid oordeelde een jaar later dat politie, justitie, reclassering en andere betrokken instanties fout op fout hadden gestapeld in de aanloop naar de moord. Ze wisten van het stalken en de bedreigingen, maar communiceerden hierover nauwelijks onderling. Ook nadat hij een contactverbod opgelegd had gekregen, bleef E. Hümeyra lastigvallen.

‘Dat spijt ons zeer’, zei de Rotterdamse politiechef Hans Vissers daarover. ‘Wij hebben haar die bescherming onvoldoende geboden.’ Sinds 2019 krijgen slachtoffers van stalking een vast contactpersoon.

De Rotterdamse rechtbank oordeelde in 2019 dat er geen sprake was van moord omdat er onvoldoende bewijs was dat E. een doordacht, vooropgezet plan had. Hij kreeg voor doodslag 14 jaar cel en tbs opgelegd. De familie reageerde vol onbegrip en het OM, dat vond dat er wel degelijk sprake was van moord en 20 jaar cel en tbs had geëist, ging in hoger beroep.

Door de uitspraak kwam het debat over de maximumstraf voor doodslag in een stroomversnelling. Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde dat die werd verhoogd naar 25 jaar, het kabinet kwam afgelopen september aan die wens tegemoet.

Het OM sprak tijdens het proces van ‘een brute en gruwelijke moord op een kwetsbaar slachtoffer’. Het gerechtshof ging daarin mee en noemde de moord gruwelijk en lafhartig. ‘Ze moet in de laatste seconden van haar leven in doodsangsten hebben verkeerd.’ Volgens het hof is wat aan de moord voorafging ‘niet anders te duiden dan dat E. het wilde laten aankomen op een confrontatie met Hümeyra om haar te doden’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden