'Bekijk mannen eens niet (alleen) als lustobject'

De ingezonden brieven van vrijdag 14 juli 2017.

Still uit Albert Heijns Buik Billen Bonus

Brief van de dag: Wij mannen hebben zoveel meer in huis

Bij de reclames voor Coca-Cola Light heb ik me nog ingehouden, maar nu met de laatste Albert Heijn-reclame kan ik het niet meer opkroppen. Ik denk dat ik spreek namens een groot deel van mijn soortgenoten wanneer ik het volgende verwoord. Ja, we hebben allemaal een six pack (op de buik óf in de koelkast). Ja, we zijn elke dag sportief bezig (in de sportschool óf via de afstandsbediening). Maar wanneer worden we nu eens gezien om wie we zijn, en niet om hoe we eruitzien!? We hebben zoveel meer in huis dan onze onweerstaanbare biceps, imposante dijen en oogverblindende kuiten. Een luisterend oor, een helpende hand, open armen en bovenal een warm hart. Namens alle mannen in Nederland hoop ik dat we ooit eens worden gezien als lieve partner, vriend, maatje en collega. En niet (alleen) als lustobject.

Jaap van Nes (41), Utrecht

Wie is er nou elitair?

Er valt van alles te zeggen over het debat over de voorgenomen voltooid-levenwet. Maar predikante Annemarieke van der Woude maakt het wel erg bont. Zij stelt dat het debat 'een elitaire aangelegenheid' is geworden. Om het meteen daarna op te nemen voor 'de spreekwoordelijke Henk en Ingrid'. Want die arme zielen horen allerlei verhalen om zich heen en vragen zich af of euthanasie misschien ook iets voor hen is. Denken voor Henk en Ingrid, waar hebben we dat eerder gehoord?

Het is om allerlei redenen voorstelbaar dat hoger opgeleide mensen zich een mening vormen over euthanasie en zich als eerste mengen in het maatschappelijk debat. Ook is uit onderzoek bekend dat lager opgeleide mensen een kortere levensverwachting hebben en eerder een beroep moeten doen op zorg.

Dat betekent naar mijn ervaring bepaald niet dat zij niet (kunnen) nadenken over hun levenseinde. Van der Woude wil laagopgeleiden tegen zichzelf in bescherming nemen. Als je dat bepleit, maak je het debat pas echt elitair.

Agnes Wolbert, directeur Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), Zutphen

Mannelijke feministen

Beste, moedige Colin van Heezik, als gelijkheid tussen man en vrouw je ernst is, begin dan eens te turven in welke mate vrouwen, ten opzichte van mannen, aan het woord komen als het gaat om algemeen menselijke halszaken. Als uit dat turven de vraag voortvloeit 'waarom?', zit je goed.

Tip: gebruik een tijdlijn. Pas als je de feiten ook historisch op een rijtje hebt, rijst de vervolgvraag 'waarom nog steeds'.

Dan mag je best even naar hartelust janken.

Marij van Donkelaar, Almere

Het geheugen

Wat het geheugen al niet doet met mensen in het algemeen en met mijn oud-klasgenoot Han Mellink in het bijzonder! (O&D, 13 juli). Die jongen was ik niet, ik heb braaf de bijbellessen van juf Nederlof gevolgd en mijn broer Job twee (niet één) jaar later net zo goed.

Nee, de van bijbellessen vrijgestelde was Hans en dus ook mijn klasgenoot Jaap Klein. Zijn ouders deden, anders dan de onze, wel aan de Joodse godsdienst; Jaap zelf is inderdaad nog een heel knappe longarts geworden.

Maar voor het grotere deel heeft Han natuurlijk groot gelijk: het lijkt er niet op dat toen, in 1958, ook maar iemand zich gediscrimineerd heeft gevoeld.

Floris Cohen, Amsterdam

'Unieke combinatie'

De Nederlandsche Bank heeft een nieuwe directeur aangesteld. Else Bos. Haar salaris wijkt af van de balkenendenorm. Mij lijkt daarvoor een heel goede reden. Maar dat is níét de reden die minister Dijsselbloem daarvoor geeft. 'Haar unieke combinatie van kennis en ervaring.'

De goede reden is dat haar salaris enigszins marktconform moet zijn. Het zou onverstandig zijn toezichthouders veel minder te betalen dan managers van de banken waarop zij toezicht houden. Bovendien past het om de directie van de centrale bank een salaris te bieden dat niet al te zeer afwijkt van die van andere collega-toezichthouders in Europa. De reden die Dijsselbloem geeft, deugt van geen kanten. Wie de 'unieke combinatie' aanvoert als basis voor deze afwijking van de norm, zet de deur wagenwijd open. Dijsselbloem heeft ook een unieke combinatie van kennis en ervaring. Plasterk ook. En als ik zo brutaal mag zijn: dat geldt ook voor mij.

Harry Starren, Amsterdam

In de overgang?

Als een miljoen werkende mannen in Nederland overgangsklachten zouden hebben en als gevolg daarvan een relatief hoog ziekteverzuim, was er allang een afdoend medicijn uitgevonden. Zij zouden zeker niet met een kluitje in het riet worden gestuurd: geen zwarte thee, koffie en wijn!

Mirjam Deckers, Maastricht

Hilarisch

De uitlatingen van Harvey Naarendorp over de Surinaamse 'Decembercrisis' geven een hilarische inkijk in diens wereldbeeld. Maar als jurist zou hem toch bekend moeten zijn dat marteling en moord óók in een 'oorlogssituatie' misdrijven zijn en dus als zodanig behoren te worden gestraft.

P.C. Dijkgraaf, Julianadorp

Jammerrr

Na de discussie over Engels als voertaal op universiteiten, nu de discussie over de vraag of asielzoekers eerst Nederlands moeten leren voor ze aan het werk gaan. Het is kennelijk niet de bedoeling dat ze gaan studeren, want dat zal binnenkort dus allemaal in het Engels zijn. Daar sta je dan met je afgeronde cursus Nederlands.

Bob Ruijzendaal, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden