Bekijk hier hoeveel uw gemeente aan u uitgeeft

Gemeenten geven per inwoner duizenden euro's uit aan straten en pleinen, groen in de wijk, veiligheid, onderwijs, maatschappelijke begeleiding, vuilnismannen, bijstandsbegeleiding, brandweer en openbaar vervoer. Maar welke gemeente geeft nu het meeste uit aan haar inwoners en welke Nederlanders komen er het meest bekaaid vanaf? De Volkskrant maakte op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en gegevens van COELO van de Rijksuniversiteit Groningen een speciale website (zie volkskrant.nl/gemeenten) waarop te zien is hoeveel per gemeente wordt uitgegeven aan wat.

De Gemeentevergelijker Beeld De Volkskrant

Deze digitale kaart van Nederland geeft per gemeente weer hoeveel geld er per inwoner jaarlijks de kas in stroomt en hoeveel geld uit de gemeentekas per inwoner wordt uitgegeven. Aan de inkomstenkant zijn alleen de gemeentelijke belastinginkomsten van burgers en bedrijven geïnventariseerd. Ook toont de kaart de financiële balans van gemeenten: de schuld of het overschot per inwoner.

Gemeenten heffen belasting van particulieren en bedrijven en krijgen budget van het Rijk. Dat totaal moeten ze besteden aan een veelvoud aan voorzieningen in stad en dorp. In de gemeentevergelijker kunt u, uitgesplitst naar kostenpost, zien hoe uw gemeente het publieke geld besteedt. Ook kunt u kijken wat de prioriteiten zijn bij de buren door een tweede gemeente ter vergelijking in te vullen.

Zo ziet u bijvoorbeeld dat Amsterdam in 2013 bijna 7.000 euro aan uitgaven per inwoner begrootte, terwijl Den Haag in dat jaar verwachtte iets meer dan 4.000 euro per Hagenaar uit te geven. Of bijvoorbeeld de Waddeneilanden: op Terschelling gaat 25 procent van het budget op aan het algemeen bestuur, op Texel zijn sociale voorzieningen met 23 procent de grootste kostenpost.

De budgetten en beleidskeuzes verschillen enorm per gemeente, kortom. Op Volkskrant.nl/gemeenten kunt u zien hoe er voor u wordt gekozen. De data zijn aangeleverd door de gemeenten zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden