Bekeuring vanwege dragen nikab leidt tot rellen bij Parijs

In de Parijse voorstad Trappes zijn dit weekeinde rellen uitgebroken nadat een vrouw was bekeurd vanwege het dragen van een gezichtsbedekkende sluier. De relschoppers eisten de vrijlating van haar echtgenoot, die gearresteerd werd omdat hij een politieagent zou hebben aangevallen. Sinds 2011 geldt in Frankrijk een 'boerkaverbod'.

PARIJS - De vrouw werd donderdag door de politie staande gehouden omdat zij een nikab droeg, een sluier die slechts een smalle spleet voor de ogen vrijlaat. Haar echtgenoot, een tot de islam bekeerde Fransman, keerde zich tegen de agenten. Hij zou een politieman hebben geslagen en zelfs geprobeerd hebben hem te wurgen. Ook zijn echtgenote zou zich agressief hebben gedragen, aldus de autoriteiten. Zo zou zij een agent hebben toegevoegd: 'Allah is groot, hij zal je tot stof terugbrengen, hoerenzoon.' De vrouw heeft een andere lezing: volgens haar waren juist de agenten agressief, werd zij voor 'hond' uitgemaakt en racistisch bejegend.


Vrijdagavond belegerden ongeveer tweehonderd jongeren het politiebureau van Trappes om de vrijlating van de echtgenoot te bewerkstelligen. Ze schoten met vuurwerk naar de politie, staken auto's en prullenbakken in brand en vernielden bushokjes. Zes mensen werden gearresteerd. Een jongen van 14 raakte ernstig gewond aan een oog, wellicht door een rubberkogel van de ordetroepen. Zaterdagochtend werd de man vrijgelaten, maar ook zaterdagavond was het onrustig, met vernielingen en brandstichtingen. Daarnaast reed iemand met een auto op de politie in. Het aantal relschoppers was echter beduidend kleiner, ongeveer vijftig, van wie er vier werden gearresteerd.


De prefect van het departement Yvelines, waar Trappes deel van uitmaakt, sprak van een 'kleine kern van individuen die elke mogelijkheid aangrijpt om te proberen Trappes in vuur en vlam te zetten'. In Le Monde spraken inwoners van Trappes echter van dieper liggende oorzaken voor de spanningen tussen islamitische immigranten en de autoriteiten. Veel jongeren vinden dat zij veel te vaak op identiteit worden gecontroleerd en dat de politie het alleen op moslims heeft gemunt. 'Denkt u dat de stad in opstand zou komen voor een uit de hand gelopen controle? Het is de hele atmosfeer in Trappes die ons zin in revolutie geeft', aldus een inwoner.


In 2011 verbood Frankrijk alle gezichtsbedekkende kleding. De boerka komt nauwelijks voor in Frankrijk, maar circa tweeduizend vrouwen dragen een nikab. Wie daarmee op straat loopt, riskeert een boete van 150 euro of een 'stage in goed burgerschap'. Sinds de invoering van het verbod zijn 423 vrouwen op de bon geslingerd vanwege gezichtsbedekkende kleding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.