Bekertje thee 10 procent duurder

Met een beker thee in de hand keek ik naar het journaal. En ineens drong het tot me door dat dat drankje over zes weken 10 procent duurder wordt....

Thee wordt duurder omdat de BTW op water wordt verhoogd. Water, dat spul dat de afgelopen maanden met bakken tegelijk uit de hemel is komen vallen, akkers heeft weggespoeld, kassen heeft ondermijnd, rivieren zo heeft opgejut dat die het bijna niet meer konden wegwerken, dat spul wordt 10 procent duurder. Gegarandeerd inkomen voor de regering, want niemand kan zonder.

Wat een misselijke streek om een hoog belastingtarief op een eerste levensbehoefte te leggen. Hallo? Hoor ik Netelenbos roepen dat de kerosine belast gaat worden?

NIJMEGEN Hans Zegveld

Onmisbaar

Staatssecretaris Vermeend van Financiën heeft plannen de BTW op leidingwater te verhogen van 6 naar 17,5 procent (de Volkskrant, 20 november). Water is een absolute basisvoorwaarde om te kunnen leven en, zover ik weet, zijn alle basisbehoeften gerelateerd aan het lage BTW-tarief. Water is onmisbaar en dus is zijn voorstel om straks het hoge BTW-tarief te hanteren, ten principale onaanvaardbaar. Zijn voorstel zal vooral de huishoudens met een minimuminkomen of een bijstandsuitkering ernstig treffen en dat door een vertegenwoordiger van een partij die zegt op te komen voor de minvermogenden.

Anders zou het zijn, als Vermeend diegenen aanpakt die onevenredig veel water verbruiken, zoals daar zijn bedrijven die kwistig water verbruiken, of (rijke) huishoudens die per dag urenlang onder de douche staan (echtpaar plus hun kinderen).

BOLSWARDHans Stoop

Schraperig

Filosofen in de Oudheid verdeelden de wereld in vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Het schraperig collectief dat in Nederland fiscus heet, heeft nog onderwijs genoten van voor de Mammoetwet en weet dat dus. De aarde wordt reeds belast - dat heet OZB.

De fiscus heeft het boegbeeld Vermeend nu opgejut water te belasten. Het duurt niet lang meer of de twee volgende elementen zal de fiscus ook onder een belastingregime brengen. Het is niet zo moeilijk: overdag ademt de mens iets meer dan 's nachts in, dus gelden dan twee BTW-tarieven. Te berekenen valt hoeveel een mens inademt. Aan de ingeademde kubieke centimeters hangt de fiscus een prijskaartje

Moeilijker zijn BTW-heffingen op vuur. Maar er is toch zonlicht? Gelukkig staan zonsopgangen en -ondergangen objectief vast. De hoeveelheid zon door Nederlanders opgezogen is berekenbaar en dus belastbaar. Aftrek voor overtrekkende wolkenvelden is toegestaan, mits goedgekeurd door het KNMI. Reizigers naar zon-oorden betalen een dubbeltarief.

DREUMELA.D. Simonsz

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden