Bekennen of niet: dat is de vraag

Het Amerikaanse antidopingbureau Usada wenst niet te reageren. Bij het wereldantidopingagentschap WADA zegt niemand van iets te weten. En zelfs de advocaat van Lance Armstrong, Tim Herman, ontkent.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIJE RANDEWIJK

AMSTERDAM - Er zijn volgens hem momenteel geen gesprekken gaande waarbij de inzet een volledige dopingbekentenis van zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong is. Maar hoe zou Herman dat ook kunnen bevestigen? Toegeven zou al een halve schuldbekentenis zijn. Dan is er geen weg meer terug voor de zevenvoudig Tourkampioen. 'Lance moet zich daar zelf over uitspreken', zei Herman slechts in een reactie.

De ex-wielrenner zou volgens The New York Times overwegen zijn dopingpraktijken op te biechten. Maar zo gemakkelijk is dat niet voor de voormalige kampioen. De voors wegen nog niet op tegen de tegens.

Voorlopig lijkt het kamp-Armstrong vooral de reacties te willen peilen bij een mogelijke handreiking van de Amerikaan. Armstrong raakte vorig jaar na een dopingrapport van Usada zijn Tourzeges kwijt, zag zijn sponsors weglopen en stapte uit zijn stichting Livestrong.

Tal van organisaties hebben een rechtszaak tegen hem aangespannen en willen financiële compensatie. Het compliceert een mogelijke bekentenis van Armstrong. 'Ik sta open voor een gesprek. Zeg nooit nooit', reageerde WADA-directeur David Howman.

Lance Armstrong wil weer deelnemen aan triatlon- en hardloopwedstrijden. Dat kan nu niet. Meestal wordt bij die evenementen de WADA-code gehanteerd en die schrijft voor dat atleten die een dopingschorsing uitzitten niet welkom zijn, ook al doen ze niet mee voor de prijzen.

Armstrong, die nog altijd fulltime in training is, is voor het leven geschorst. Volgens de WADA-code kunnen atleten die vrijwillig meewerken aan een dopingonderzoek aanspraak maken op een gereduceerde straf. Dat geldt dus ook voor Armstrong, hoewel hij dat aanbod in augustus vorig jaar van de hand wees door zich neer te leggen bij de levenslange verbanning die Usada hem oplegde.

Andere renners gingen destijds wel in op het aanbod van Usada om te komen praten over het dopegebruik bij US Postal en Discovery Channel, zoals Christian Vandevelde, George Hincapie en Levi Leipheimer. Zij kregen 'slechts' een schorsing van zes maanden opgelegd.

Volgens dopingexperts zou bij een volledige bekentenis zijn straf met terugwerkende kracht teruggebracht worden tot acht jaar, of ten minste vier. In dat geval zou hij 45 jaar zijn bij een rentree, of bijna 50, en een deelnemer aan het zogenoemde masters-circuit. Het maakt het daarmee, bij de kosten-batenanalyse, geen sterk argument.

Armstrong staat ook onder druk van zijn Livestrong-stichting. Armstrong heeft vorig jaar officieel de banden doorgesneden; officieus blijft hij er echter mee verboden. Donateurs hebben getracht hem over te halen zijn verhaal te doen om op die manier verdere schade voor de stichting, waar wordt gevreesd voor een verdere terugloop van de inkomsten, te beperken.

Het zou mogelijk ook kunnen leiden tot een publieke rehabilitatie. Of Armstrong daar behoeft aan heeft? Zijn advocaat: 'Voor een man die zijn levenswerk heeft zien instorten, gaat het goed met hem. Hij is heel sterk.'

Voorlopig is Lance Armstrong erin geslaagd buiten de rechtszalen te blijven waardoor hij nog niet onder ede hoefde te getuigen over de dopingpraktijken in zijn ploegen. Hij is erbij gebaat dat zo te houden. De rechtszaken die Lance Armstrong wachten, maken een bekentenis bijna onmogelijk. Het zou een miljoenenstrop betekenen.

De Britse krant The Times wil 1,2 miljoen euro terug die eerder aan Armstrong moest betalen vanwege laster van journalist David Walsh. SCA Promotions eist miljoenen aan betaalde verzekeringspremies terug.

Voordat hij zich uitspreekt, zal Armstrong van de Justice Department de toezegging willen dat hij niet zal worden vervolgd voor zijn eerdere leugens, bijvoorbeeld in zijn statement in de SCA-zaak. Omdat het een arbitragezaak was, is de verwachting dat zijn ontkenning ooit verboden middelen te hebben gebruikt niet tot vervolging leiden.

Het verhaal in The New York Times zou 'gelekt' zijn met de bedoeling om te polsen hoe betrokken partijen daar bij een getuigenis tegenover staan. De herinnering aan atlete Marion Jones die naar de gevangenis moest wegens meineed, is in de sportwereld niettemin nog vers.

Het grootste gevaar voor Armstrong schuilt momenteel in de klokkenluiderszaak van Floyd Landis. Zijn ex-ploegmaat bij US Postal zegt over hard bewijs te beschikken waaruit blijkt dat de voormalige Tourkampioen de Amerikaanse regering heeft opgelicht. US Postal was een staatsbedrijf.

Justitie in Amerika overweegt zich nu bij Landis aan te sluiten. US Postal betaalde ruim 30 miljoen dollar aan sponsorgelden. Als justitie besluit om Armstrong alsnog via Landis te vervolgen en hem ook berecht, dan zal de Amerikaan - net als anderen die schuldig worden bevonden - het drievoudige moeten terugbetalen aan de overheid. Landis ontvangt op zijn beurt 30 procent van dat bedrag vanwege de 'klokkenluidersrol'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden