Nieuws

Bekende Vlaamse tv-maker biedt met tranen in de ogen excuses aan tijdens #MeToo-proces

Aan het einde van een lange procesdag kwamen de excuses: ‘Ik weet dat niet iedereen me zal geloven, maar het spijt me’, zei de bekende Vlaming Bart De Pauw, donderdag met tranen in zijn ogen. De vrouwen lieten echter weten zijn excuses niet te aanvaarden.

Sacha Kester
Televisiemaker Bart De Pauw is met zijn advocaat op weg naar de rechtszaal.  Beeld BELGA
Televisiemaker Bart De Pauw is met zijn advocaat op weg naar de rechtszaal.Beeld BELGA

De advocaten van De Pauw, die terecht staat in het eerste #MeToo-proces van België, hadden de hele dag juist betoogd dat er geen sprake kon zijn van belaging. Sommige sms’jes die hij had gestuurd aan talloze vrouwen waren misschien ongepast, maar vaak waren ze ook humoristisch bedoeld. Er was volgens hen geen sprake van machtsmisbruik, en de advocaten trekken ook in twijfel of de actrice Ella-June Henrard in 2020 in therapie ging omwille van wat De Pauw haar heeft aangedaan.

‘Ik probeer mensen juist te doen lachen’, zei De Pauw na de pleidooien van zijn advocaten. ‘Ik ben niet de man waar ze mij voor willen laten doorgaan. Ik heb nooit iemand pijn willen doen, wat niet betekent dat ik het niet heb gedaan. Maar dat was niet opzettelijk.’ (...) ‘Vroeger, toen ik jong was, was ik niet succesvol bij de meisjes. Plots word je beroemd en krijg je aandacht van de vrouwen. Plots ben je bekend.’

De Pauw haalde ook nog even een autisme spectrum stoornis aan. ‘Daardoor lees ik de berichten misschien niet goed.’

Geliefd gezicht

Acteur, regisseur, producent De Pauw was dertig jaar lang een geliefd gezicht op de Vlaamse televisie, maar vier jaar geleden viel hij van zijn voetstuk toen bekend werd dat verschillende vrouwen achter de schermen over zijn gedrag hadden geklaagd. De Pauw hield vol dat hij onschuldig was, maar gaandeweg werd bekend dat hij sommige vrouwen honderden expliciete berichten had gestuurd, en ook ’s nachts bij hen aan de deur had gestaan. Deze week kwam de zaak voor de rechter: woensdag kreeg de verdediging van dertien vrouwen het woord, donderdag was die van De Pauw aan de beurt.

Aan het eind van de dag nam Helena De Craemer, die als stagiaire bij het productiebedrijf van De Pauw zou zijn lastig gevallen, namens alle vrouwen het woord. ‘Mijnheer De Pauw vertelde ons via de pleidooien dat we eigenlijk alles van hem als grap moeten interpreteren. Die verontschuldiging is allicht ook een grap. Dus nee, die nemen wij echt niet serieus.’

De rechtbank neemt de zaak nu in beraad. Het vonnis wordt verwacht op 25 november.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden