Bekende thema's

Hadden ze hun klassiekers maar gekend. Dan hadden de broers Ian (Ewan McGregor) en Terry (Colin Farrell) hun zeiljachtje, die lang gekoesterde droom die ze aan het begin van de film aanschaffen, nooit vernoemd naar de Griekse zieneres, berucht om haar onheilstijdingen.


'Moord is af en toe ook wel een centraal thema, maar ook dan is er altijd wel een romantisch element in de buurt. De interactie tussen man en vrouw, en hoe het altijd weer misgaat. Dat is het.'

Woody Allen geeft in de volkskrant een beknopte samenvatting van het centrale thema binnen zijn oeuvre.

maar ze weten niet beter dan dat cassandra's dream de naam is van een renhond waarmee terry geld heeft verdiend. de broers komen dan ook niet uit het typerende woody allen-milieu. voor zijn derde en laatste engelse film (na match point en scoop) koos hij voor het gezin van een ploeterende londense restauranthouder die het hoofd eigenlijk alleen boven water kan houden dankzij de ongewenste donaties van zijn schatrijke zwager. zijn twee zoons ploeteren even hard: ian als scharrelaar, charmeur en leugenaar en terry als alcoholistische gokker en automonteur. wanneer de geldnood gevaarlijk groot is geworden, lijkt de rijke oom uitkomst te bieden, maar die verlangt voor zijn hulp een tegenprestatie die er niet om liegt. met uitzondering van het milieu zijn het verder bekende thema's voor wie het werk van Allen kent


.

Cassandra's Dream (Woody Allen, 2008)

ZDF, 22.15-23.55 uur.

Black Out

(Arne Toonen, 2012) Evenals Pieter Kuijpers' Doodslag is Black Out een uit de kluiten gewassen Telefilm die begin dit jaar eerst in de bioscoop was te zien. Waar Doodslag wat zweefde tussen bioscoop en televisie, maakte Dik Trom-regisseur Arne Toonen stiekem een kolderiek misdaadspektakel dat júist voor het witte doek leek bedoeld. Origineel is het niet, de vergelijkingen met het werk van Guy Ritchie en Quentin Tarantino liggen voor het oprapen, maar daar was het Toonen ongetwijfeld ook niet om te doen. Black Out is een prima guilty pleasure voor oude jongetjes.


Nederland 3, 20.25-22.10 uur.

State of Play

(Kevin Macdonald, 2009) De van oorsprong Schotse filmmaker Kevin Macdonald, doorgebroken met de Idi Amin-biopic The Last King of Scotland, is actiever dan ooit. Momenteel draait zijn ijzersterke documentaire Marley in de bioscopen, terwijl hij zich vorig jaar met collegafilmer Ridley Scott door uren filmmateriaal ploegde voor de mooie YouTube-docu Life in a Day. Dat die werkdruk soms wat slordigheidjes oplevert, bewijst de politiek getintje thriller State of Play, waarvoor Macdonalds scenaristen een zes uur durend tv-drama bewerkten tot een speelfilm van ruim twee uur. Met de premisse - een journalist (Russel Crowe) onderzoekt een tweetal moorden in de omgeving van een bevriende politicus - is weinig mis, maar de daaropvolgende intriges leiden tot een hinderlijke hoeveelheid losse eindjes.


SBS 6, 20.30-23.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden