NieuwsWoordvoerder Trump

Bekende schrijvers bieden woordvoerder Trump 135 mille voor een persconferentie

Het Witte Huis boekt dag na dag een treurig record. Op donderdag was het welgeteld 304 dagen geleden dat president Trumps woordvoerder voor het laatst een persconferentie hield. De schrijvers Stephen King en Don Winslow zijn het nu zo zat, dat ze 135 duizend euro ervoor willen neertellen.

Witte Huis-woordvoerder Stephanie Grisham woensdag kort voor de Iran-toespraak van president Trump.Beeld AP

De persbriefing in het kleine zaaltje in het Witte Huis is een van de belangrijkste symbolen van de Amerikaanse democratie. President na president houdt zich al decennialang aan de ongeschreven regel dat de media regelmatig zijn woordvoerder aan de tand mogen voelen.

Maar Stephanie Grisham, sinds juli vorig jaar de dertigste woordvoerder van het Witte Huis, heeft daar helemaal geen boodschap aan. Met grote instemming van Trump, die al sinds zijn aantreden op voet van oorlog met de media verkeert, en tot grote onvrede van de Witte Huis-journalisten vertikt Grisham het een persconferentie te houden. Tijdens de Iran-crisis de afgelopen dagen, toen oorlog dreigde met Teheran, bleek nog eens wat voor een gemis dat is.

Waarom besloot Trump juist nu tot de uitschakeling van de Iraanse generaal Qassem Soleimani? Dat was slechts een van de vele vragen van de media. En hoe betrouwbaar was de informatie dat Soleimani aanslagen voorbereidde op Amerikanen? Maar Grisham kon niet aan de tand worden gevoeld. Haar voorganger onder president Obama hield gemiddeld zo’n tien keer per maand een persconferentie.

Geld voor kinderen met kanker

Misdaadauteur Don Winslow kon het woensdag niet meer aanzien. Per tweet beloofde hij Grisham dat hij 67.500 euro zou neertellen als ze nog deze week een persconferentie van een uur zou houden. Het geld zou Winslow doneren aan het ziekenhuis St. Jude in Memphis waar kinderen met onder andere kanker worden behandeld. ‘Waar ben je bang voor?’, vroeg de schrijver aan Trumps woordvoerder.

Thriller-auteur Stephen King zag de tweet en besloot ook zijn bankrekening aan te spreken. ‘Ik doe mee voor hetzelfde bedrag’, twitterde King. ‘Maar dan moet het wel toegankelijk zijn voor alle Witte Huis-journalisten.’ Grisham heeft nog altijd niet gereageerd op het aanbod van de twee bekende schrijvers. De woordvoerder zelf ziet het probleem niet. Ze wijst er regelmatig op dat Trump vaak de media te woord staat. Ook de president maakt zich niet druk dat Grisham nu al bijna een jaar schittert door afwezigheid in de perszaal.

Grisham volgde vorig jaar Sarah Sanders op. Sanders gaf in het begin wel regelmatig een persbriefing, waarbij ze het voortdurend met de pers aan de stok kreeg. Daarna besloot ze minder persconferenties te geven. Zo presteerde ze het toen om drie maanden achtereen geen persbriefing te geven. ‘Ze heeft haar werk prima gedaan’, prees Trump haar vorig jaar.

Trumps tweede woordvoerder Sarah Sanders vorig jaar in de perszaal tijdens een ‘persconferentie’ van kinderen van journalisten die het Witte Huis volgen. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden