Bekende Keniaanse auteur Wainana komt uit de kast

Hij noemt zich graag satiricus. Als een van Afrika's bekendste schrijvers heeft de Keniaan Binyavanga Wainana (43) al menig heilig huis omver geschopt en op diverse zere tenen getrapt. Maar deze week toonde hij zich op zijn allerserieust - en allerdapperst: hij kwam uit de kast als homo.

NAIROBI - Afgelopen weekeinde publiceerde Wainana een verhaal dat hij een 'kwijtgeraakt hoofdstuk' noemde uit zijn laatste boek. In het verhaal vertelt hij zijn stervende moeder dat hij homo is. Veel van zijn lezers dachten aan fictie. Maar via Twitter verduidelijkte hij zich, en noemde hij zich homoseksueel: 'gay, en behoorlijk blij.'


De timing van zijn bekentenis is niet toevallig, gaf Wainana aan. In Kenia is, net als in veel andere Afrikaanse landen, homoseksualiteit niet alleen taboe, maar ook strafbaar. Onlangs is in Nigeria een anti-homowet aangenomen. In Oeganda ligt nog steeds een repressief wetsvoorstel op de tafel van het parlement.


Op de sociale media in Afrika, maar ook daarbuiten, heeft de bekendmaking van Wainana tot veel discussie geleid, iets waarop de auteur zelf zowel rekende als hoopte. Volgens eigen zeggen heeft hij 'duizenden boodschappen' ontvangen van Afrikanen die hem hun steun betuigen. Negatieve reacties zijn er zeker ook.


Binyavanga Wainana is beroemd in Afrika. Hij was in 2002 de eerste winnaar van de Caine Prijs, ook wel de Nobelprijs voor Afrikaanse literatuur genoemd. Hij is mede-oprichter van Kwani, een literair tijdschrift dat in Kenia, maar ook elders in het continent, redelijke bekendheid geniet. Zijn boeken zijn in veel landen van Afrika te koop. En Wainana is niet alleen als schrijver, maar ook als publiek persoon breed bekend.


In Nigeria kunnen dankzij nieuwe wetgeving homo's en lesbiennes tot maximaal veertien jaar celstraf krijgen. Wainana komt regelmatig in het land op bezoek, zegt dat dat vanaf nu een 'avontuur' zal worden, maar geeft desalniettemin aan dat hij er zal blijven komen. Hij heeft immers niets misdaan. En zal zich daarom ook zeker niet schuw gaan gedragen.


Machthebbers en andere bekende Afrikanen die zich eerder vol lof over de talentvolle schrijver hebben getoond, zullen een probleem hebben als zij nu plotseling hun oordeel herzien, enkel omdat Wainana eerlijk voor zijn seksuele geaardheid is uitgekomen. En wie denkt hem in het debat te kunnen neersabelen, zij gewaarschuwd: hij beschikt over een vlijmscherpe pen.


In zijn geboorteland Kenia, waar hij na vele omzwervingen alweer een aantal jaren woont, lijkt de bekendmaking van Wainana nu al tot winst te hebben geleid. Hij stond deze week met een foto op de voorpagina van The Nation, 's lands grootste krant. Maar het lange artikel op pagina 3 is verre van negatief over hem. Hij zou weliswaar 'het land geshockeerd' hebben, maar de krant citeert ook de prijzende reactie van The Gay and Lesbian Coalition in Kenia.


'Het is een indrukwekkende prestatie', zo stelt de organisatie. Om daaraan toe te voegen: 'Als een prominent persoon uit de kast komt, zullen velen uit de kast komen. Dat helpt enorm.'


Binyavanga Wainana geeft aan zich hiervan terdege bewust te zijn. Maar blijft ook nuchter: 'Denk niet dat je zuiver kunt blijven door iedereen uit te sluiten met wie je het oneens bent.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden