Bekend als team, maar wie is wie?

Nog één groepswedstrijd van de nationale vrouwenploeg, maandagnacht tegen Canada, en dan is duidelijk of er meer in zit op dit WK. Over een voetbalploeg die langzaam bekend wordt.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Middenvelder Daniëlle van de Donk zegt het treffend: 'Wij zijn bekend, ik niet.' Oranje Leeuwinnen luidt de geuzennaam waarvan menigeen gruwt, maar bijna iedere sportliefhebber weet inmiddels wie dat zijn. Maar wie is Petra Hogewoning, Anouk Dekker of Tessel Middag?

Bekend als groep, vrij anoniem als individuen. Ze spelen niet bij grote clubs en staan niet in de bladen. Prestaties en publiciteit moeten ze verder helpen. Dat is een langdurig proces.

Op 11 juni, een paar uur voor Nederland - China, meldt linksbuiten Lieke Martens op Twitter dat het Matchday is. Ze heeft dan 2.400 volgers. Dat is best veel, maar een schijntje voor een bekende voetballer.

Ze kennen hun plaats. Van de Donk, de nummer 10: 'Wij maken stappen. Als je vraagt naar het team, weten veel mensen dat wij op het WK spelen, maar als je vraagt wie de nummer 10 is, of wie Daniëlle van de Donk is, denk ik niet dat het er veel zijn. Je merkt aan Twitter, Instagram en Facebook dat je meer volgers krijgt tijdens het WK. Maar ik heb me een beetje afgesloten van social media. Die reacties kan ik na het WK ook lezen.'

Daniëlle van de Donk in actie tegen China. Beeld anp
Daniëlle van de Donk in actie tegen China.Beeld anp

Omgaan met kritiek en weinig kijkers

De ploeg breekt door in stappen. In 2009 bereikte het elftal van toen Vera Pauw onverwacht de halve finale van het EK, bekeken door 1,7 miljoen mensen op Eurosport. De ploeg voetbalde defensief, omdat Pauw besefte dat de kwaliteit ontbrak om dominant te zijn. Een dag na thuiskomst stelden de vrouwen zich op tv voor bij Pauw (die andere) en Witteman.

Het EK daarop was al deels op nationale televisie. De commentator vond het best lastig om de speelsters hard aan te pakken, want het spel was behoorlijk slecht. Nog steeds niet goed genoeg om defensies te ontrafelen. Geen doelpunt werd gemaakt.

Ook nu valt het spel gemiddeld gesproken tegen, nu de tegenstand maximaal is. Twee duels, één doelpunt. Eén helft aanvaardbaar voetbal tegen Nieuw-Zeeland, terwijl elke rollende bal op tv is geweest in een land waar de kijk op voetbal wordt gedomineerd door mannen. De commentaren zijn vernietigend bij slechte wedstrijden. Bij mannen is dat ook zo, maar anders. Mannen zijn dan zakkenvullers of over het paard getilde types. Ze kunnen het wel, ze hadden geen zin.

De vrouwen kunnen er dan gewoon niets van. Terwijl het WK tal van goede wedstrijden te zien geeft, net als een WK bij de mannen. En er zijn tal van slechte wedstrijden, net als bij de mannen.

Desiree van Lunteren, Mandy van den Berg, Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk en Anouk Dekker na de 0-1 nederlaag tegen China. Beeld anp
Desiree van Lunteren, Mandy van den Berg, Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk en Anouk Dekker na de 0-1 nederlaag tegen China.Beeld anp

Het WK moet veel doen voor de bekendheid van de speelsters, maar het spel en het tijdsverschil werken niet mee. Naar Nederland - Nieuw-Zeeland keken 151 duizend mensen, waarbij niet is aangegeven hoeveel op de bank lagen te slapen, want het duel begon in Nederland om 3.00 uur 's nachts.

Het aantal kijkers steeg aanzienlijk tijdens het duel met China, naar 431 duizend, maar de aftrap was om middernacht. En het spel stootte weer af. De vrouwen hebben een goede wedstrijd nodig, op een fijn tijdstip, maar ook de derde groepswedstrijd tegen Canada vindt weer diep in de nacht plaats.

Stap voor stap bekender

Zo gaat het langzaam vooruit, met die bekendheid. Tijdens het trainingskamp in Toronto kregen de speelsters een hand van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Spits Vivianne Miedema was opgetogen. 'Het was geweldig dat ze tijd maakten voor ons en ons succes wensten. Ik heb van allebei een hand gekregen. Volgens mij hadden ze geen idee wie wie was in dat hele cirkeltje, maar Willem-Alexander is echt een voetbal- en sportfanaat. Hij zei dat hij de wedstrijden ging kijken.'

Dat is een anekdote die de relatieve onbekendheid symboliseert van de veredelde amateurs die de vrouwen zijn, die zich opeens terugvinden op het wereldpodium van de grootste sport. Voelt Van de Donk zich prof? 'In mijn doen en laten wel, maar ik denk niet dat de buitenwereld mij als een prof ziet. Als ik kijk hoe wij ervoor leven, zijn we profs. Maar ik studeer, anderen werken. Dat is een rare combi. Ik woon bij mijn ouders en voetbal bij PSV. Dat is dicht bij elkaar. Om dan extra geld uit te geven, is overdreven. Dat spaar ik liever voor mijn studie.' Van haar inkomen bij PSV alleen zou ze niet kunnen leven. 'We doen alles om zover mogelijk te komen. Voor een student heb ik een prima baan, een goed betaalde baan.'

Vivianne Miedema waagt een schot op het Chinese doel. Beeld anp
Vivianne Miedema waagt een schot op het Chinese doel.Beeld anp

Op YouTube staat een filmpje waarop Van de Donk de bal achter haar standbeen tussen de benen van een Nieuw-Zeelandse doortikt. Steeds meer volgers leren haar kennen. Ze is technisch begaafd.

Ze leerde de schaar van haar moeder, die de beweging voordeed. 'En dan deed ik het sneller.' Vader was veel technischer, maar die was meestal naar zijn werk. 'Nu is hij mijn trouwste fan.' Ze wil graag naar het buitenland; Zweden, Duitsland, Amerika.

De mededeling van Lieke Martens over de aankondiging van de wedstrijd tegen China is bijna 100 keer gedeeld. Ze heeft nu bijna 200 volgers meer dan een paar dagen geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden