Bekele debuteert met toptijd

Kenenisa Bekele, olympisch kampioen op de 5 en 10 kilometer, bewees zondag dat hij het wereldrecord op de marathon kan veroveren. 'Ik zal het beter doen in mijn tweede marathon.'

AMSTERDAM - Het duurde lang voordat Jos Hermens de woorden vond waarmee hij Kenenisa Bekele wist te motiveren. Jarenlang. 'Zelfs Messi kan het niet op 60 procent', hield hij zijn even koppige als luie steratleet afgelopen winter voor. De manager: 'Toen viel het kwartje.'


Volgens Hermens kende Bekele in de aanloop naar zijn marathondebuut voor het eerst sinds 2009 een goede winter. Het resultaat loog er niet om. De drievoudig olympisch kampioen op de baan bewees bij zijn debuut op de marathon dat hij in staat is het wereldrecord te veroveren.


Bekele won de wedstrijd in Parijs in 2.05.04, een kleine verbetering van het parcoursrecord (2.05.12). Hij was sneller dan alle (voormalige) wereldrecordhouders in hun eerste race, onder wie Wilson Kipsang (Parijs: 2.07.13), Patrick Makau (Rotterdam: 2.06.14) en Haile Gebrselassie (Londen: 2.06.35).


De 31-jarige atleet uit het gehucht Bekoji, die wereldtitels heeft veroverd op de cross, op de baan en in de hal, bewees ook op de weg uit de voeten te kunnen. Op het relatief trage parcours, met veel kasseienstroken, tunnels en heuveltjes, wist hij in een gelijkmatige race een gemiddelde snelheid van 20,3 kilometer per uur te halen. Hij brak de race open na 25 kilometer en liep vanaf 30 kilometer solo naar de eindstreep.


Het was Bekele niet aan te zien dat hij het zwaar had. Hij liep de hele race in een soepele en krachtige stijl, ondanks een verkramping in zijn linkerhamstring na pakweg 25 kilometer. Toch had hij afgezien. 'Het was zwaar', verzuchtte hij na de finish. 'Heel zwaar. Die hamstring voelde niet goed. Ik had kramp. Ik maakte me zorgen, maar uiteindelijk viel het mee. Ik ben gefinisht in de tijd die ik had verwacht.'


Met zijn sterke zege heeft Bekele zijn loopbaan nieuw leven ingeblazen. Zelfs Hermens, zijn trouwste volger, twijfelde aan zijn toekomstperspectief na vijf jaren zonder hoofdprijzen. Tussen 2003 en 2009 was Bekele onverslaanbaar op de 10.000 meter en nagenoeg onklopbaar op de 5.000 meter. Daarna ging het mis door een combinatie van factoren. Blessures, zakelijke activiteiten, zelfoverschatting en een diepgewortelde afkeer van serieus trainen maakten dat hij werd overvleugeld door de Brit Mo Farah, die hem opvolgde als olympisch en wereldkampioen.


Pas afgelopen september, bij zijn debuut op de halve marathon, leek hij zijn eerzucht terug te vinden. Hij versloeg Farah en Gebrselassie, zijn landgenoot en voorganger als tweevoudig olympisch kampioen op de 10.000 meter, in een rechtstreeks duel. Met een klassieke truc: hij deed alsof hij kapot was, liet het duo van hem weglopen en haalde ze vervolgens razendsnel in tijdens een afdaling, kort voor de finish.


Die zege vormde de opmaat voor de serieuze wintertrainingen, waarin Bekele's ambitie het won van zijn verveling. Hij maakte soms weken van 240 kilometer, hoe saai hij dat ook vond. Hij liet zich trouw behandelen door een fysiotherapeut en slaagde erin zijn gewicht op peil te houden. Bekele liet het, kortom, eens niet aankomen op zijn natuurlijke aanleg. In zijn hoogtijdagen was zes weken stevig trainen vaak voldoende om te winnen.


Hij had volgende week in Londen kunnen lopen, met Gebrselassie als gangmaker, en Farah en wereldrecordhouder Kipsang als tegenstander. Bekele koos voor Parijs, mede door het tegenvallende financiële bod uit Londen. Hij kreeg volgens Hermens de helft aangeboden van het startgeld waarmee de organisatie hem enkele jaren geleden had getracht te verleiden tot deelname. Voor Farah had Londen wel de hoofdprijs over, volgens sommige Britse media een half miljoen euro.


Dat was tegen het zere been van de Ethiopiër, die een zuinig financieel bod al snel als belediging ziet. Parijs, dat doorgaans geen hoge bedragen overheeft voor wereldsterren, wilde bij wijze van uitzondering wel een fors honorarium bieden voor Bekele. Dat had als voordeel dat Hermens de marathon kon regisseren, zoals hij in Berlijn en Amsterdam deed met Gebrselassie. Hermens kon gangmakers aantrekken en laten lopen op een vooraf bepaald tempo. Hij reed mee op de motor om Bekele te motiveren, te wijzen op drankposten en om tijden door te geven.


De Parijse zege en de toptijd - het snelste debuut buiten de erkend rappe parcoursen van Berlijn en Dubai - zullen de marktwaarde van Bekele verder opvijzelen. Hij zal overal welkom zijn, al zullen weinig marathons aan zijn financiële eisen kunnen voldoen. Het ligt voor de hand dat hij in het najaar in Berlijn aantreedt, het parcours waarop de laatste vijf wereldrecords zijn gevestigd. Hermens heeft Gebrselassie tweemaal naar een nieuwe toptijd begeleid. Kipsang liep er vorig najaar de snelste tijd: 2.03.23.


'Het wereldrecord is mogelijk', zei Bekele. 'Dat is mijn doel, met de olympische marathon van 2016. Ik moet me nog langer specifiek voorbereiden op de marathon, omdat ik al die jaren de 5.000 en 10.000 meter heb gelopen. Maar ik weet zeker dat ik het in mijn tweede marathon beter zal doen, en misschien zelfs het wereldrecord zal aanvallen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden