Bekdichtzitstil/Jamal/ Icarus!

Stormachtig eerbetoon aan impulsiviteit en fantasie.

Jeugdtheater


**** Bekdichtzitstil (8+) door Theater Artemis en Theater Antigone 21/2, Stadsschouwburg Utrecht; tournee t/m 16/5. artemis.nl


**** Jamal (13+) door De Toneelmakerij


15/2, Krakeling, Amsterdam; tournee langs scholen. toneelmakerij.nl


*** Icarus! of de lucht is blauw en ook de zee (5+) door Kwatta


23/2, Badhuis, Nijmegen; tournee t/m 11/5. kwatta.info


Ze zijn de knalerwten onder de kinderen, schieten alle kanten op en exploderen als je ze aanraakt. Kinderen met een stoornis, al mag je daarvan niet altijd spreken bij jonge leerlingen. Het jeugdtheater neemt het dit seizoen vaak op voor deze groep. Misschien schuilt er in die gastjes met prikkelbare geesten wel een grote fantasie en zijn ze zelfs kunstenaars in de dop.


Vooral de voorstelling Bekdichtzitstil van Theater Artemis en Theater Antigone is een stormachtig eerbetoon aan impulsiviteit en fantasie, als positieve kanten van agressie en anarchie. De energieke acteur Jan Sobrie gaat er vol in als opgejaagde adhd'er Damien. Hij sluit vriendschap met het gekwetste vogeltje François (een prachtig breekbare rol van Sophie Warnant) en de verwende, ruimhartige Becky (Berdine Nusselder). Zij zitten in 'de klas van de restjes': de groep met de meeste stoornissen. In smeuïg, heftig Vlaams toont regisseur en tekstschrijver Raven Ruëll de keerzijde van over-etikettering van kinderen.


Ook in de schoolvoorstelling Jamal schuilt onder de agressie van een puber een poëtische geest. Allochtoon Jamal radicaliseert en tenzij van school te worden getrapt, mits docent annex vertrouwenspersoon Matthieu de jongen kan doorgronden. Onder alle weerzin, verwijten en woede groeit langzaam wederzijds respect. Regisseur Daniël van Klaveren schreef een rake tekst naar het boek Lachen met de duivel en de film Good Will Hunting. Het net afgestudeerde talent Majd Mardo en de ervaren Peter van Heeringen spelen krachtig op de man.


Icarus uit de Griekse mythe was ook een creatief, dromerig en ongehoorzaam kind dat met zijn wassen vleugels overenthousiast naar de zon vloog, viel en verdronk. Theatergroep Kwatta maakt er in Icarus! of de lucht is blauw en ook de zee een lieve, zonnige jongen van, die geduldig zijn slimme vader helpt zoeken naar de onvindbare doolhofuitgang, totdat hij ongeremd zijn vleugels uitprobeert. Hans Thissen en Rogier van Erkel gaan creatief om met het speelse decor en heldere raamvertelling. Maar Icarus! laat wel zien dat afwijkend gedrag van kinderen soms meer zegt over de wanhoop en vermoeidheid van volwassenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden