Bejaarden krijgen compensatie voor hogere ziektepremie

De premie voor bejaarden met een standaardpakketpolis in de particuliere ziektekostenverzekering gaat volgend jaar met 520 gulden omhoog. Hun maandpremie was 148 gulden en wordt 191,40 gulden....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Volgens het kabinet, dat vrijdagavond de premiemaatregelen bekendmaakte, gaat een deel van de particulier verzekerden met een standaardpakketpolis er zelfs in koopkracht op vooruit. De bruto AOW voor echtparen gaat volgend jaar met negenhonderd gulden omhoog en voor alleenstaanden met 650 gulden. Volgens het kabinet zullen particulier verzekerde bejaarden met een inkomen net boven de ziekenfondsgrens in 1996 per saldo zevenhonderd gulden méér te besteden hebben dan dit jaar.

Mensen met een zogeheten standaardpolis, die jonger zijn dan 65 jaar (en tot 1986 bij het vrijwillig ziekenfonds waren aangesloten, dat toen werd opgeheven), gaan in 1996 384 gulden méér betalen voor hun premie; hun premie was 137,80 gulden en wordt 169,80 gulden. Verzekerden onder de 65 jaar die later een standaardpakketpolis kregen, gaan in 1996 bijna vierhonderd gulden meer betalen. Hun maandpremie was 178,60 gulden en wordt 211,80 gulden.

De belangrijkste oorzaak van de premiestijging is de uitbreiding van het verzekeringspakket: medicijnen en hulpmiddelen worden vanaf volgend jaar niet langer vergoed door de AWBZ, maar door het ziekenfonds, respectievelijk de particuliere verzekering. Daarom gaat de AWBZ-premie met 1,5 procent omlaag en stijgt de particuliere premie met 28 gulden per maand.

Ook de ziekenfondspremie gaat omhoog. De overheid heeft krachtens het regeerakkoord 2,7 miljard uitgetrokken om de schade voor de verzekerden te beperken.

Vanwege de kostenstijging in de gezondheidszorg gaat de premie met 2,9 procent omhoog. Daar komt 28 gulden per maand bij vanwege de overheveling van medicijnen en hulpmiddelen. Ouderen gaan bovendien 11,09 gulden per maand extra betalen, omdat vorig jaar is afgesproken dat hun premie tussen 1995 en 1998 geleidelijk aan wordt verhoogd naar het bedrag dat ook mensen onder de 65 jaar betalen.

Tegenover die verhogingen staat de al genoemde verhoging van bruto AOW met negenhonderd voor echtparen en 650 gulden voor alleenstaanden. Voorts vervalt de nominale AWBZ-premie van 110 gulden voor àlle verzekerden. Ziekenfondsverzekerden merken daar niet veel van, omdat de nominale ziekenfondspremie ongeveer met dat bedrag wordt verhoogd. De procentuele AWBZ-premie daalt met 1,5 procent.

De zogeheten WTZ-omslag (die alle particulier verzekerden betalen om de verzekeraars te compenseren voor de verliezen die zij lijden op de standaardpakketpolissen) gaat met negentig gulden omlaag naar 324 gulden per jaar. De zogeheten MOOZ-bijdrage die particulieren betalen om ziekenfondsen met veel ouderen schadeloos te stellen, daalt met twaalf gulden.

De fiscale compensatiemaatregelen die het kabinet in petto heeft zijn: verhoging van de belastingvrije voet, hogere ouderenaftrek, en verlenging van de eerste schijf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden