Bejaarden gedropt in ziekenhuizen

Spreken doet de 79-jarige A. Lucietti al lang niet meer. Af en toe maakt ze zich door gebarentaal verstaanbaar. Ze ziet de laatste kwart eeuw alleen maar verpleegsters, dokters en patiënten....

JAN VAN DER PUTTEN

Assunta's geval staat niet op zichzelf. In een ziekenhuis in Turijn woont een vrouw die al vier jaar geleden genezen werd verklaard, en toch het pand nooit heeft verlaten. Minister Costa van Gezondheidszorg heeft ontdekt dat er in heel Italië minstens 23 duizend mensen, voornamelijk ouden van dagen, onnodig in staatsziekenhuizen verblijven. Dat kost de gemeenschap ruim 400 miljoen gulden per maand.

Hoe komen er zoveel gezonde parasieten in de ziekenhuizen? De minister - een man met een lange staat van dienst in de strijd tegen bureaucratische uitwassen - ziet diverse oorzaken. De ziekenhuisdirecties zijn vaak absurd tolerant. Sommige artsen pronken graag met volle zalen. De familieleden hebben geen zin om vader of moeder in huis te nemen. En er zijn veel te weinig verzorgingshuizen.

Vaak nemen de pseudo-patiënten de bedden af van mensen die ze hard nodig hebben. Hoe vaak worden patiënten niet opgenomen omdat er geen plaats is? En hoe vaak worden dringende gevallen niet afgewezen? Het komt geregeld voor dat ambulances van ziekenhuis naar ziekenhuis rijden omdat de patiënt nergens welkom is. Aan die dolle ritten komt niet zelden door een natuurlijke oorzaak een eind: het overlijden van de patiënt.

Het blijft tobben met de Italiaanse gezondheidszorg. Tegenover prachtige prestaties staan grove schandalen. Een priester wordt een been afgezet in plaats van dat hij wordt geopereerd aan een orgaan. Twee kraamvrouwen sterven onnodig in het ziekenhuis van Messina. In het Cardarelli in Napels, het grootste ziekenhuis van zuid-Italië, doet iemand die na een mislukte zelfmoordpoging is opgenomen, een geslaagde poging door uit het raam te springen. De stinkende gangen onder het Cardarelli zijn het domein van zwervers, drugsverslaafden en zwerfhonden.

De gezondheidszorg is een bodemloze geldput, maar zojuist is op een vergeten renteloze rekening ruim twee miljard gulden gezondheidsgeld ontdekt. Dat had Francesco De Lorenzo moeten weten. Deze ex-minister van Gezondheidszorg heeft zich dank zij zijn portefeuille tot multimiljonair gestolen. Er zijn 97 aanklachten tegen hem ingediend. Drie weken lang heeft hij geprofiteerd van het decreet dat de corrupte politici ontsloeg uit voorarrest. Sinds het afgelopen weekeinde zit hij weer in zijn cel. Daar kan hij geen compromitterende documenten meer verbranden. Evenmin kan hij in Engeland van zijn overgemaakte smeergeld gaan genieten.

Jan van der Putten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden