Bejaarde Fransen rekenen dubbel om

In de uithoeken van het Franse platteland schijnen ze nog te bestaan: bejaarden die in oude francs rekenen. De ommezwaai naar nieuwe francs dateert van 1958, maar het automatisme om twee nullen aan alle prijzen toe te voegen om het 'juiste' bedrag te krijgen, is bij sommigen nooit gesleten....

Als een periode van 44 jaar nog te kort kan zijn om een omwenteling binnen een muntsoort te bevatten, dan mag duidelijk zijn dat een geheel nieuwe munt nog niet tot alle Franse harten is doorgedrongen. Wel bij middenstanders en andere handelaren die voortdurend in euro's rekenen, maar minder bij hun cliënten. Gevolg: irritatie. 'Ik word er gek van. Als ik de mensen de prijs in euro's geef, vragen ze: hoeveel francs is dat? En zeg ik de francs, dan krijg ik te horen: hoeveel euro?', klaagt Robert, die voor een houthandel langs klanten rijdt - de houtblokken achterin, de rekenmachine in de borstzak om razendsnel met 6,55957 te kunnen vermenigvuldigen.

Tegenover zijn onvrede valt de tevredenheid van de groentenboer ('Geen enkel probleem') en de lijdzaamheid van de krantenverkoper ('Je hebt geen keus, je moet wel') te plaatsen. Wat grotere enquêtes tonen een gespleten bevolking: 52 procent maakt zich over de euro zorgen, terwijl 47 procent vertrouwen in de nieuwe munt heeft. De tendens is ongunstig: 50 procent zag in november meer na- dan voordelen aan de munt, terwijl dat een paar maanden eerder nog maar 41 procent was. Maar dat zegt vermoedelijk meer over het economische klimaat dan over de euro.

Wel staat vast dat de prijzen flink (6,7 procent) zijn gestegen, meldt de consumentenorganisatie UFC/Que Choisir. Die wijst met de beschuldigende vinger naar kappers, schoenmakers, stomerijen, garagehouders, hotels, restaurants, bioscopen en discotheken. In het debat over het uit de handel halen van de 'eurocentime', zoals door de middenstand is geopperd, laat UFC/Que Choisir een fel 'nee' horen. 'Een stokbrood kost dan geen 67 eurocent meer, maar 70 eurocent. Dat is een inflatie van ruim 4 procent', fulmineert een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden