Bejaarde bedenkers ‘Killing Fields’ worden alsnog van bed gelicht

Ieng Sary en Ieng Thirith waren minister tijdens het gruwelijke bewind van de Rode Khmer in Cambodja. Maandag werd het bejaarde stel opgepakt....

Ze dachten als hoogbejaard stel dat ze nooit meer verantwoording zouden hoeven afleggen over de gruwelijkheden die onder hun leiding in de jaren zeventig in Cambodja tegen een groot deel van de burgerbevolking werden gepleegd. Maar het echtpaar Ieng, hij was tijdens het bewind van de Rode Khmer minister van Buitenlandse Zaken, zij was minister van Sociale Zaken, kwam bedrogen uit. Maandagochtend werden Ieng Sary (83) en zijn vrouw Ieng Thirith (75 of 76) door politiemensen uit hun luxueuze villa in de hoofdstad Pnomh Penh gehaald en overgeleverd aan de autoriteiten van het Cambodja-Tribunaal. Dit strafhof, de officiële naam luidt Buitengewone Kamers binnen het Strafhof van Cambodja, werd in 2003 in het leven geroepen om de grondleggers van de Khmer Rouge-terreur te berechten.

Het op de leer van Mao Zedong gestoelde regime heerste tussen 17 april 1975 en 7 januari 1979 over het Zuidoost Aziatische land. Binnen die tijdspanne van drie jaar, acht maanden en twintig dagen stierf een geschat aantal van 1,7 miljoen Cambodjanen door staatsgeweld, honger en ziekten.

De maandag opgepakte Ien Sary en Ieng Thirith zouden mede verantwoordelijk zijn voor de gebeurtenissen op de Cambodjaanse ‘Killing Fields’. Ze zijn aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid. Tegen Ieng Sary zijn ook aanklachten wegens oorlogsmisdaden ingebracht.

De mannen en vrouwen die destijds leiding gaven aan het nietsontziende bewind van de Rode Khmer zijn zonder uitzondering hoogbejaard – of dood. De stichter van de beweging, Pol Pot, buiten de landsgrenzen van Cambodja de enige wiens naam alom bekend werd, stierf in 1998. Hij werd nooit gestraft, de ex-dictator hield zich met enkele medestanders na zijn val nog ruim twintig jaar schuil in de jungle.

Pol Pot was in de hiërarchie van de Rode Khmer ‘broeder nummer 1’, de gisteren opgepakte Ieng Sary was ‘broeder nummer 3’. Zijn vrouw, Ieng Thirith was de zus van de eerste vrouw van Pol Pot, Khieu Ponnary, die in 2003 overleed.

De maoïstische Rode Khmer keerde zich tijdens het driejarige bewind tegen elke vorm van intellectualisme in Cambodja. Pol Pot wilde van zijn land een autarkische, communistische landbouwstaat maken. Iedereen moest boer worden, academici werden vermoord. Des te opmerkelijker is het dat het echtpaar dat maandag werd gearresteerd meer dan vijftig jaar geleden een universitaire opleiding genoot in Frankrijk, dat tot 1953 het bewind voerde over het Aziatische land. De zussen Ponnary en Thirith waren zelfs de eerste Cambodjaanse vrouwen die een academische studie met succes afrondden. Ook Thiriths man Ieng Sary, die in 1924 werd geboren, kon met een beurs in Parijs studeren. Daar werd hij, net als Pol Pot, communist.

Sary gaf zich in 1996 over aan de regering van Cambodja. Hij dacht te kunnen rekenen op een amnestie van koning Norodom Sihanouk en leefde als bemiddeld zakenman ruim tien jaar samen met zijn vrouw in luxueuze omstandigheden in een buitenwijk van Pnomh Penh. Hij zou zelfs meermalen naar Thailand zijn gereisd, om zich aldaar te laten behandelen in een ziekenhuis.

Het zal voor het oude echtpaar een onplezierige verrassing geweest zijn dat de rechters van het door de Verenigde Naties gesteunde Cambodja-Tribunaal hen maandagochtend toch lieten halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden