Beïnvloeding Duitse banken van derivatenhandel onderzocht

Een nieuw bankenschandaal dat al een paar maanden broeit in de Verenigde Staten is overgeslagen naar Duitsland. De toezichthouder op het bankwezen daar onderzoekt of ook Duitse banken hebben gesleuteld aan een belangrijke barometer voor de derivatenhandel.

AMSTERDAM - Het schandaal rond de Isdafix-index lijkt een echo van de beerput die vorig jaar werd opengetrokken rond de Libor. Dat is niet alleen een index waaraan valt af te lezen wat voor rente de banken elkaar onderling berekenen bij leningen, maar ook eentje waarmee de rente voor tientallen miljoenen hypotheken wordt vastgesteld. Een aantal van de banken die dagelijks een belrondje doen om de Libor te bepalen, bleek al jaren de boel te flessen.


In de zaak rond de Isdafix-index zijn er tot dusver geen aanwijzingen van betrokkenheid van Duitse banken, aldus een woordvoerder van de BaFin, de Duitse bankenhoeder. In de pers zijn de namen gevallen van Deutsche Bank, Commerz Bank en HVB, een dochter van de Italiaanse bank Unicredit. In de VS zijn er verdenkingen tegen vijftien banken.


De Isdafix is een peilstok voor de handel in wat in het beleggersjargon swaptions heten, een samenklontering van swaps en options. Het gaat om opties op swaps, de complexe transacties waarmee bedrijven, pensioenfondsen en andere beleggers renterisico's proberen af te dekken of juist te speculeren op renteschommelingen.


De stand van Isdafix wordt bepaald in telefonisch overleg tussen bankiers. De index wordt gebruikt als leidraad in een handel waarin biljoenen euro's omgaan.


In april onthulde de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), die waakt over de optiehandel in de VS, dat zij een onderzoek was begonnen naar de mogelijke manipulatie van de Isdafix. Volgens persbureau Bloomberg hebben onderzoekers bewijzen verzameld die wijzen op omvangrijk geknoei met de swap-barometer. Er zou zijn gebleken dat bankiers op Wall Street de opdracht hebben gegeven voor de aankoop en verkoop van swaps met als enige doel om de Isdafix naar een gewenst niveau te krijgen.


Handelaren verdienen aan de commissies die ze overhouden aan de transacties, de winst voor bankiers loopt in de miljoenen - zelfs als wordt gesjoemeld met slechts een percentage van ver achter de komma.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden