Beieren voert politiecontroles aan de grens op

De deelstaat Beieren gaat politiecontroles in de buurt van de grens met Oostenrijk opvoeren en roept andere Duitse deelstaten op hetzelfde te doen. Het initiatief staat op gespannen voet met het Schengen-verdrag, dat controles aan de grens tussen twee Schengenlanden verbiedt. De deelstaatminister voor Binnenlandse Zaken, CSU-politicus Joachim Herrmann zei dinsdag er 500 agenten extra voor in te gaan zetten.

Beeld epa

Bijval krijgt hij van de Beierse minister-president, Horst Seehofer. Die vindt dat de toestroom van vluchtelingen naar Duitsland uitzonderlijke maatregelen rechtvaardigt. 'De Europese Commissie moet uit zijn voorjaarsslaap ontwaken en eindelijk de echte problemen gaan oplossen, in plaats van zich met onze tolheffingen te bemoeien', zo stelde hij dit weekeinde, snierend naar het Brusselse verzet tegen de tolheffing voor buitenlandse personenauto's. De extra controles aan de grens met Oostenrijk vormen nu een volgend geschilpunt tussen Beieren en Brussel.

De aanleiding voor de conservatieve CSU om terug te willen naar ouderwetse grenscontroles vormen de resultaten van de grote politie-inzet tijdens de G7-top eerder deze maand. De leiders van de grote industriële landen kwamen toen bijeen in Schloss Elmau, op vier kilometer van de Oostenrijkse grens, waarvoor uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen vereist waren. Deelstaat-minister Herrmann gaf opdracht tot omvangrijke politiecontroles en stelde daartoe het Schengen-verdrag tijdelijk buiten werking.

De opbrengst was indrukwekkend. In ruim zesduizend gevallen constateerde de politie dat er van overtreding van de Duitse verblijfswetgeving sprake was. Tientallen criminelen onder wie drugs- en mensensmokkelaars werden gearresteerd. Die resultaten brengen Herrmann er nu toe de controles in de buurt van de Oostenrijkse grens structureel 'duidelijk te versterken'. Alleen al aan de grens zelf gaan dagelijks honderd agenten extra aan de slag.

Of Brussel met die maatregel kan leven, staat te bezien. Eerder bekritiseerde de Europese Commissie Beieren vanwege de toepassing van de 'sleepnetmethode' in de buurt van de grens. Daarbij worden zonder verdenking van strafbare feiten alle auto's op snelwegen aangehouden. Dat lijkt verdacht veel op de oude, vertrouwde grenscontroles waar het verdrag van Schengen een einde aan moest maken. In 2006 werd als compromis tussen Brussel en Beieren bedacht dat deze controles binnen dertig kilometer van de grens alleen mogelijk zouden zijn, als ze niet systematisch zouden plaatsvinden.

Grondwet

Met de nu voorgenomen versterkte grensbewaking lijkt Beieren afscheid van het destijds geformuleerde compromis te nemen. Minister Herrmann verdedigt de sleepnetmethode als 'een onontbeerlijk instrument' in de strijd tegen wetsovertreders. Net als Seehofer vindt hij dat andere Europese landen meer moeten doen om de buitengrenzen van Schengen dicht te houden en vluchtelingen op te vangen.

Namen noemde hij niet, maar politici van zijn partij namen eerder Italië op de korrel. 'Het kan niet zo zijn dat EU-landen bij lastige vraagstukken zoals nu met de vluchtelingen zeggen: Ik ben er niet.' aldus Herrmann. Bij een 'eerlijk beleid' hoort dat mensen die geen recht op asiel hebben 'naar hun land worden teruggestuurd', aldus de politicus.

Duitse juristen wijzen op mogelijke strijd van Herrmanns sleepnetmethode met de grondwet. De praktijk leert dat de politie vooral mensen met een 'buitenlands' voorkomen controleert. Dat is in strijd met het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden