Beide topmannen kennen elkaar 17 jaar: is dit dan toeval?

VAN ONZE VERSLAGGEVER GERARD REIJN

AMSTERDAM - Jan Bennink, de sterke man van D.E Master Blenders 1753 (DE), en Bart Becht, idem bij Joh. A. Benckiser, hebben veel met elkaar gemeen. Een geschiedenis, bijvoorbeeld. Zeventien jaar lang werkten ze voor dezelfde werkgevers. En ze hebben allebei een nationaal record 'poenscheppen' op hun naam staan.

In 1982 kregen de mannen hun eerste echte baan, allebei bij Procter & Gamble. 'Diverse functies', vermeldt hun beider cv. Van Jan Bennink is bekend dat hij onder meer in de luiers en wasmiddelen zat. Bart Becht stapte in 1988 over naar Benckiser, toen nog een Nederlands chemiebedrijf met Duitse aandeelhouders. Een jaar later werkte Bennink er ook: 'Diverse functies.'

In 1995 werd Becht tot het allerhoogste geroepen: bestuursvoorzitter van Benckiser. Of er een relatie ligt met de bijna gelijktijdige carrièrestap van Jan Bennink is niet bekend: die stapte op bij Benckiser en ging bij het Franse Danone werken.

Hoewel de twee dus dertien jaar voor dezelfde werkgevers werkzaam waren, houdt DE vol dat de mannen elkaar niet 'echt' kennen. 'Natuurlijk kenden ze elkaar, maar meer ook niet', zegt de woordvoerder van DE. Of overnemer Becht zijn ex-collega Bennink gewoon heeft gebeld om hem van het aanstaande bod te vertellen, is niet bekend.

In hun vak hebben ze allebei het hoogst haalbare bereikt: ceo van een grote internationale onderneming. Becht bij Reckitt-Benckiser, dat ontstond nadat zijn eigen Benckiser met het Britse Reckitt was gefuseerd. Becht deed het er zo goed dat hij als een van de beste managers ooit is bestempeld. In de top-100 van de Harvard Business Review staat hij op plek 46, ruim voor de tweede Nederlander, Ad Scheepbouwer (plek 59).

En Bennink werd ceo bij Sara Lee, het Amerikaanse concern dat hij mocht opdelen in tweeën: Hillshire Brands (vlees en voedingsmiddelen) en Douwe Egberts. Van dat laatste bedrijf werd hij zelf president-commissaris en de onbetwist sterke man.

Bennink staat bekend als Nederlands kampioen geld verdienen. Toen hij als ceo van Numico (Nutricia) dat bedrijf verkocht aan Danone, verdiende hij 83 miljoen euro. Maar enkele jaren later overtrof Becht hem: die werd Brits kampioen op hetzelfde onderdeel, toen hij in één jaar 91,9 miljoen pond (105 miljoen euro) verdiende. Daarvoor hoefde hij niet eens het bedrijf te verkopen.

Donderdag kon Bennink een stukje van zijn verdienachterstand goedmaken. Als zijn ex-collega Becht inderdaad 12,75 euro per aandeel gaat betalen, verdient hij alleen al op de aandelen die hij bezit 2,8 miljoen. Nog los van eventuele bonussen en andere emolumenten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden