Beide Korea’s naar WK voetbal
Twee Korea’s op een WK voetbal. Het is niet eerder vertoond. Maar dankzij een onverwacht gelijkspel van Noord-Korea in Saudi-Arabië (0-0) zullen Noord-Koreanen én Zuid-Koreanen volgend jaar hun opwachting maken in Zuid-Afrika.
Iran, dat tegelijkertijd in Seoul gelijk speelde tegen Zuid-Korea, trok hierdoor aan het kortste eind in deze Aziatische poule. De Zuid-Koreanen deden hun sportieve plicht tegen de Iraniërs, die lang zeker leken van plaatsing. Maar in de 81ste minuut scoorde Park de gelijkmaker (1-1) en was de Iraanse droom voorbij. Zuid-Korea was al verzekerd van kwalificatie voor Zuid-Afrika.
Outsider
Noord-Korea is een boeiende outsider. Een keer eerder, in Engeland in 1966, nam het stalinistische land deel aan een WK. Toen zorgde het voor de nodige opwinding door Italië te verslaan (0-1) en door te dringen tot de kwartfinales. Daarin stuitten de Noord-Koreanen op Portugal, destijds een topploeg met een reeks sterspelers van Benfica, onder wie Eusebio.
De wedstrijd werd een waar spektakel. De Portugezen lieten zich in de eerste helft totaal overrompelen door de snel combinerende Noord-Koreanen. De score liep op tot 3-0 voor Pyongyang, een sensatie leek aanstaande.
En toen sloeg Eusebio toe: vier keer achtereen scoorde de zwarte parel van Benfica. De Noord-Koreanen verloren uiteindelijk met 3-5, maar ze hadden hun naam gevestigd.
Het voetbalsucces was in 1966 aanleiding voor groot patriottisme trots in Noord-Korea. De spelers werden tot Helden van de Natie uitgeroepen door opperste leider Kim Il Sung, de vader van de huidige voorman Kim Jong Il.
The game of their Lives
In 2003 werd een ontroerende documentaire over de legendarische wedstrijd uitgebracht, The Game Of Their Lives, gemaakt door Nicholas Bonner en Dan Gordon, waarin de oude helden weer terugkeren naar het Engelse stadion waar ze hun roem behaalden.
Op Youtube is een mooi zwartwitfilmpje van de hoogtepunten van de wedstrijd tegen Portugal te zien. Bekijk het filmpje
Interessante vraag is of de kwalificatie van het Noord-Koreaanse nationale team nog invloed zal hebben op provocerende gedrag dat het regime de laatste weken toonde aan de buitenwereld.
Noord-Korea hield op 25 mei een tweede kernproef, dreigt met een derde en laat allerlei raketten testen, bedreigt VS en Japan, irriteert traditionele bondgenoten China en Moskou en treitert zijn Zuid-Koreaanse buren met allerlei andere zaken.
Kim Jong Un
Onlangs verklaarde Pyongyang zelfs de wapenstilstand van 1953 die de Koreaanse oorlog besloot ongeldig. Het heeft allemaal vooral te maken met het feit dat de ziekelijke dictator Kim (67) zijn opvolging zeker wil stellen, menen sommige analisten. Kim’s jongste zoon Kim Jong Un moet hem opvolgen.
De 26-jarige Un is naar verluidt een grote voetbalfan. Voetbal is oorlog, maar voor de beide Korea’s kan voetbal misschien wel detente betekenen.
Het team uit het verpauperde en geïsoleerde land van de ‘Geliefde Leider’, zoals Kim zich door zijn propaganda-apparaat laat noemen, heeft in ieder geval spelers die de buitenwereld kennen.
Vedette
De bekendste is Jong Tae Se. Jong is geboren en getogen in Nagoya, als kind van een Zuid-Koreaanse moeder en een Noordelijke vader. Die wonen al hun hele leven in Japan, dat een Koreaanse minderheid van enkele honderdduizenden mensen kent.
De 25-jarige Jong wordt wel de Wayne Rooney van Azië genoemd, vanwege zijn even behendige als geblokte aanvalsstijl en een neus voor doelpunten. Hij speelt voor het Japanse Kawasaki Frontale, waar hij de afgelopen competitie 12 doelpunten in 24 wedstrijden scoorde. Vorig jaar besloot Jong zich aan te melden voor het nationale team van zijn vaders familie. Hij kent Noord-Korea slechts van het nationale trainingskamp: als derde generatie Koreaanse Japanner heeft hij er nooit gewoond.