Behoud stipendia voor jonge klinisch onderzoekers

Zorgonderzoek Nederland-Medische Wetenschappen (ZonMW) stopt 1 januari met de buitengewoon succesvolle agiko-stipendia. Agiko staat voor 'assistent-geneeskundige in opleiding tot klinisch onderzoeker'. Deze stipendia zijn bedoeld om getalenteerde artsen met onderzoeksambitie de kans te bieden hun opleiding tot medisch specialist te combineren met klinisch wetenschappelijk onderzoek. Het programma is gestart in 1991, nadat was vastgesteld dat het niet goed ging met het klinisch wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De afgelopen 20 jaar zijn er in de jaarlijkse competitie maximaal 10 basisartsen op grond van hun kwaliteiten geselecteerd om drie jaar onderzoeksondersteuning te krijgen.

Dit programma dat thans nog geen 1,4 miljoen euro per jaar kost (doordat ook de universitair-medische centra een deel van de kosten dragen), heeft een krachtige impuls gegeven aan het patiëntgebonden onderzoek. Een belangrijk deel van de agiko's is succesvol klinisch onderzoeker geworden en heeft het intussen tot hoogleraar gebracht. Ook in het buitenland is dit programma niet onopgemerkt gebleven.

Het unieke van het programma was dat het klinisch onderzoek verweven was met de opleiding tot medisch specialist. Deze jonge onderzoekers pakten vraagstellingen aan die voortkwamen uit verwondering over bevindingen bij patiënten, of om uit te maken wat echt werkt in de geneeskunde. Als wij een wetenschappelijke sturing willen voor de gezondheidszorg is dit soort patiëntgericht onderzoek essentieel.

In het buitenland, met name de VS, wordt daar de afgelopen jaren toenemend werk van gemaakt. Op deze wijze was dit programma niet alleen een oplossing voor een tekort aan dit soort onderzoek, maar was het ook gericht op de toekomst.

ZonMW zegt dat de acht universitair-medische centra (umc's) het programma maar op eigen kracht moeten voortzetten, maar er is geen enkele zekerheid dat dit ook zal gebeuren. Ook verliest het programma dan een belangrijk element, namelijk dat van krachtige competitie om de beste kandidaten uit het land. Van deze competitie en het oordeel door een landelijke jury gaat een sterk kwaliteitsverhogend effect uit. Een kandidaat die een agiko-stipendium verwerft, kan met recht trots zijn: zij of hij is een toekomstige speler in het sturen van de gezondheidszorg.

Juist nu er alom wordt geroepen om meer wetenschappelijk onderbouwd medisch handelen, wordt dit programma slachtoffer. Dat getuigt van een zeer kortzichtige beslissing.

J.W.M. van der Meer is internist aan de Radboud Universiteit Nijmegen. E.G.E. de Vries is internist-oncoloog aan de Rijksuniversiteit Groningen.

D.E. Grobbee is klinisch epidemioloog aan de Universiteit Utrecht. V.J.P. VAndenbroucke is klinisch epidemioloog aan de Universiteit Leiden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden