Behoefte aan komkommers in Volkskrant dit jaar minimaal

Vorige week maandag kwam voor de Volkskrant formeel een einde aan de komkommertijd. Na zes weken met dunne edities, verscheen de krant weer in de normale omvang....

Theo Klein

Lang voor het zover is wordt op de krant al nagedacht over de vaak moeizame overbrugging van de zomerperiode. Er worden series voorbereid en onderwerpen die lang bleven liggen, komen alsnog van de plank. Alle media hebben met dit probleem te maken en niet alleen recent. In het begin van de vorige eeuw bracht men de tijd waarin de komkommers rijpten al in verband met de onwaarschijnlijke verhalen die in de kranten opdoken. Volgens Van Dale is de komkommertijd de periode 'waarin gewoonlijk voor de media weinig nieuws te berichten valt'. Er zijn jaren waarin de redactie een handje geholpen wordt met langlopende gebeurtenissen, waarmee de kolommen gevuld kunnen worden. Vorig jaren waren dat vooral mega-sportevenementen als het Europees voetbalkampioenschap en de Olympische Spelen. Volgend jaar zal waarschijnlijk de formatie van een nieuw kabinet weer voor welkome tekst zorgen.

In 2001 ontbrak op voorhand een kapstok waaraan wekenlang tekst opgehangen kan worden. Zo'n smalle agenda dwingt tot meer initiatief en extra sjorren en trekken om een verhaal rond te krijgen. Met het risico dat kwesties worden opgeblazen of onderwerpen die publicatie niet waard zijn de krant halen. Een voorbeeld van een gave 'komkommer' was in 1999 de ontsnapping van de puntslang uit een woning in Enkhuizen. Zo'n feuilleton over helemaal niets deed zich nu niet voor.

Er dienden zich genoeg onderwerpen aan om de redactie op een redelijk niveau door de komkommertijd heen te helpen. De dood van Brood, de ziekte van Singh Varma, de meningokok en Melkert en de Europese subsidie. Onderwerpen die aandacht verdienden, zij het dat er bij een ruimer nieuwsaanbod minder over geschreven zou zijn.

Vooral de berichtgeving over Singh Varma zette lezers aan tot schrijven. Hun kritiek richtte zich op twee aspecten: de trage reactie op het nieuws over Varma en het interview met haar in het Volkskrant Magazine van 4 augustus.

Derk-Jan Eppink uit Brussel wil weten waarom de Volkskrant een dag wachtte met een bericht over de onthulling in het Tros-televisieprogramma Opgelicht dat Varma geen kanker had. En waarom in de eerste berichten geheel op het kompas van GroenLinks werd gevaren. Zat de Volkskrant niet boven op deze kwestie omdat het iemand uit de eigen achterban betrof, suggereert Stefan Molenaars.

Het motief om niet direct te reageren op de Tros was veel pragmatischer. Er bestond bij een deel van de redactie grote weerstand tegen het melden van de Tros-primeur, die als onbetrouwbaar werd weggewuifd. Pas toen men niet meer onder de nieuwe feiten uit kon, verschenen de eerste voorzichtige berichten. Met eigen onderzoek had de krant dit nieuws op eigen gezag kunnen brengen, merkt Eppink terecht op.

Ronduit verontwaardigd was een aantal lezers over de plaatsing van het 'grote interview' met Varma in het Magazine van 4 augustus. Terwijl al bekend was dat sterk getwijfeld moest worden aan Varma's verklaringen over ziekte en financiële affaires, kreeg zij alle ruimte onweersproken haar verhaal te doen. 'Wilde men haar hiermee rehabiliteren?', vraagt Martin Hendriksma zich af. 'Waar was de inbreng van de interviewer', schrijft Stefan Molenaars.

Adjunct-hoofdredacteur Jan Tromp, verantwoordelijk voor het Magazine, staat nog steeds vierkant achter het interview. Het was volgens hem niet de bedoeling via dit vraaggesprek aan de laatste waarheidsvinding te doen. 'Het gaf wel voor het eerst een goed beeld van haar eigen perceptie. Hoe Varma zichzelf voortdurend voorbij is gelopen als moeder van alle allochtonen.' Het was, aldus Tromp, achteraf niettemin beter geweest een begeleidend kader bij het interview te plaatsen over de groeiende twijfels rond Varma.

Er is niets op tegen hoofdpersoon Singh Varma uitgebreid aan het woord te laten. Maar publicatie in deze vorm (een kritiekloos interview) op dat moment was een ongelukkige keuze. De Volkskrant moet inzicht bieden in complexe situaties. Het enige wat dit interview toevoegde was verwarring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden