‘Behoefte aan groen is gebleven’

Wat begon als een reactie op de mondiale ontbossing, is uitgegroeid tot een massaal gevierde, jaarlijkse actie. Ruim 110 duizend kinderen planten vandaag een boom op het vijftigjarige jubileum van de Nationale Boomfeestdag, waarvan koningin Beatrix het startsein geeft....

Van onze verslaggever Reinier Vermeer

De Wageningen Universiteit ontwikkelde voor het jubileum een meidoorn die bestand is tegen de ziekte bacterievuur. In februari werd in Amsterdam het eerste exemplaar geplant.

Vijftig jaar geleden vierden 1.600 scholieren in Park Berg en Bos in Apeldoorn voor het eerst de Nationale Boomfeestdag. Sindsdien zijn er ruim 10 miljoen bomen geplant, waarvan een deel inmiddels gekapt is om ruimte te maken voor andere bomen.

Ontbossing lijkt een thema uit het verleden, maar de Stichting Nationale Boomfeestdag (SNB) vindt dat er nog steeds veel behoefte is aan groen. ‘Als we geen bomen meer planten, wordt het alleen maar kaler’, zegt SNB-woordvoerder Yvette Maas. ‘In vinexwijken is bijna geen groen, dat heeft negatieve effecten op het welzijn van mensen. Daarom is het onderwerp belangrijker en actueler dan ooit.’

Koningin Beatrix plant om die reden vandaag twaalf Vleugelnoten in de Amsterdamse vinexwijk IJburg. Het getal staat voor de twaalf maanden, sterrenbeelden, provincies en de sterren in de Europese vlag.

De eerste Nationale Boomfeestdag, 10 april 1957, was een initiatief van Prof. G. Houtzagers, hoogleraar in de houtteelt en de bosgeschiedenis en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Vereniging.

Houtzagers nam het initiatief na een publicatie van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties die zich ernstige zorgen maakte om de mondiale ontbossing.

Na de Verenigde Staten kreeg Nederland als eerste land een nationale boomplantdag. Het Landelijk Comité Boomplantdag werd in 1980 omgedoopt tot de Stichting Nationale Boomfeestdag, slechts een van de projecten die de stichting organiseert. De organisatie is ook druk met het Koningin Wilhelminabos, waar men een boom kan planten ter nagedachtenis aan iemand die is overleden aan kanker, het Regenboogbos en het Beatrix Jubileumbos, dat Beatrix kreeg aangeboden ter gelegenheid van haar 25-jarige regeringsjubileum.

Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het onderhoud van de bomen van de feestdag. De opbrengst van de houtverkoop, gemiddeld 25 euro per boom, komt op rekening van Staatsbosbeheer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden