Behandeling privékliniek niet veilig

Behandeling in een privékliniek is riskanter dan in een regulier ziekenhuis. Het risico op complicaties is groter in een privékliniek....

Van onze verslaggeefster Jet Bruinsma

De veiligheid van de patiënt is in privéklinieken onvoldoende gegarandeerd, concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een onderzoeksrapport dat vandaag verschijnt. In het najaar van 2002 onderzocht de inspectie een representatieve steekproef van twintig van de toen 94 bekende privéklinieken. Inmiddels zijn er 101. Tot de steekproef behoren acht erkende zelfstandige behandelcentra, die een vaste relatie hebben met een ziekenhuis.

Veel behandelingen worden uitgevoerd door basisartsen (wel artsdiploma, geen specialistische opleiding) zonder toezicht van een specialist. In de helft van de onderzochte cosmetische centra was dat het geval. In een aantal klinieken worden medewerkers ten onrechte aangeduid als verpleegkundige. In twee klinieken wordt de indicatie voor een ingreep gesteld door mensen die geen arts zijn.

Negen van de twintig klinieken onderzoeken de patiënt niet voor de operatie. Daardoor is er geen zicht op diens gezondheidstoestand. Bij ruim de helft van de klinieken is de kwaliteitsbewaking niet goed gewaarborgd. Regels voor het voorkómen van infecties ontbreken. Ook zijn er geen procedures voor reanimatie.

In geen enkele van de twintig onderzochte klinieken worden instrumenten gesteriliseerd volgens de voorgeschreven methode. Nergens was personeel dat een opleiding had gevolgd voor het ontsmetten van instrumenten. In één kliniek werden gynaecologische instrumenten slechts uitgekookt in een pannetje water. De helft van de klinieken kan patiënten niet opsporen als iets mis is met bijvoorbeeld een implantaat.

De meeste klinieken kennen geen klachtenprocedure zoals in de wet is voorgeschreven. De voorlichting schiet nogal eens te kort: zo weten veel patiënten niet dat esthetisch-of cosmetisch-chirurg geen wettelijk erkende titel is. De bedenktijd voor een ingreep is vaak korte, vindt de inspectie.

Een woordvoerster wil niet zeggen of in de onderzochte centra levensgevaarlijke situaties zijn aangetroffen en evenmin of er patiënten zijn overleden of ernstige schade opliepen aan hun gezondheid door een ondeugdelijke behandeling. Wel zijn de klinieken die ernstig in gebreke bleven onmiddellijk gesommeerd de noodzakelijke maatregelen te nemen. Ook gaat de inspectie de klinieken vaker controleren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden