Update

Behandeling Nationale Politie gaat door

De invoering van de Nationale politie kan doorgaan. De Eerste kamer heeft besloten het paradepaardje van minister Ivo Opstelten (Justitie) niet controversieel te verklaren.

Emma van der Wateren
Minister Ivo Opstelten. Beeld anp
Minister Ivo Opstelten.Beeld anp

De Eerste Kamer heeft geen enkel wetsvoorstel controversieel verklaard.

De planning van Opstelten is om op 1 juli de Nationale Politie in te voeren. Maar voor die tijd moet de Eerste Kamer nog stemmen over het voorstel zelf. Volgende week dinsdag staat een hoorzitting met deskundigen over de politie gepland, want de Eerste Kamer wil eerst meer informatie voordat er met de daadwerkelijke behandeling van de plannen van Opstelten wordt begonnen.

Politiekorpsen
Binnen de Nationale Politie gaan 26 politiekorpsen op in één korps, met tien regionale eenheden. De minister wordt verantwoordelijk met onder hem één landelijke korpschef (de zogenoemde blauwe baas). Dat zou moeten schelen in de grote bureaucratie en de ICT-problemen die de politiekorpsen plagen. De politie wordt nu aangestuurd door korpschefs én burgemeesters van grote steden.

In november van vorig jaar steunde de voltallige Tweede Kamer het plan. Dat ging niet zonder slag of stoot. Opstelten moest wel op verschillende punten tegemoet komen aan de oppositie. Ook waren er nog vragen over de rol van de regioburgemeesters. Partijen waren bang dat zij de nieuwe korpsbeheerders zouden worden. Ook zou de Nationale Politie moeten leiden tot meer blauw op straat.

Na de val van een kabinet wordt bekeken of er onderwerpen zijn die beter niet besproken kunnen worden omdat verwacht mag worden dat met een nieuw aangetreden kabinet de situatie kan veranderen.

De Tweede Kamer bepaalt na het reces welke onderwerpen controversieel moeten worden verklaard en moeten wachten tot na de verkiezingen in september.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden