Behandeling HIV-infectie voorkomt aids wel degelijk

Vijftien jaar durend onderzoek in Amsterdam heeft aangetoond dat nog geen enkele homoseksuele man of druggebruiker aids heeft gekregen zonder eerst een HIV-infectie op te lopen....

JURRIAAN Kamp en Tijn Touber (Forum, 26 juni) poneren de stelling dat HIV niet de oorzaak van aids is, maar dat aids bij homoseksuelen wordt veroorzaakt door anaal seksueel verkeer, bij hemofilie-patiënten en ontvangers van bloedtransfusies door verontreinigingen in het bloed, bij kinderen door vroege geboorten, bij Afrikanen door ondervoeding en slechte hygiëne, en als klap op de vuurpijl wordt het immuunapparaat van aids-patiënten door de behandeling alleen maar verslechterd.

Kamp en Touber blijken zeer slecht geïnformeerd.

In de vijftien jaar van de Amsterdamse Cohortstudies met ongeveer 2000 deelnemers heeft nog geen enkele homoseksuele man of intraveneuze druggebruiker aids gekregen zonder eerst een HIV-infectie op te lopen.

Voorafgaand aan de HIV-infectie blijkt het afweersysteem geheel intact, terwijl na het oplopen van de HIV-infectie het afweersysteem snel verslechtert met als uiteindelijk resultaat dat de afweer tegen allerlei bacterieën en virussen zo afneemt, dat ze er ziek van worden.

Verder blijken sommige homoseksuele mannen geen aids te krijgen ondanks zeer frequent onbeschermend anaal seksueel geslachtverkeer gedurende vele jaren. Zulke mannen blijken een genetisch defect te hebben, die het onmogelijk maakt voor het HIV-virus om in het lichaam binnen te dringen. Toch wel een sterke aanwijzing dat niet sperma, maar HIV de oorzaak van aids is.

De afweerstoornis treedt altijd op nadat HIV in het bloed aantoonbaar is geworden. Verder hebben we kunnen aantonen dat de hoeveelheid virus in het bloed direct verband houdt met hoe snel je aids krijgt.

Een HIV-infectie wordt vaak gekenmerkt door een griepachtig ziekte beeld met huidafwijkingen die vol met HIV zitten. Er zijn dan maar liefst 1-10 miljoen virusdeeltjes per milliliter bloed aan te tonen, in de vijf liter bloed die een mens heeft, zijn dat miljarden virusdeeltjes.

Het aantonen van virusdeeltjes door middel van de HIV RNA test is nu routine in alle ziekenhuizen, waar HIV-seropositieven worden behandeld. Als een jaar na het seropositief worden de hoeveelheid virus hoog is, treedt er relatief snel een afweerstoornis op met aids als zichtbaar gevolg en als de hoeveelheid virus laag is en dat blijft zo, treedt er soms in vijftien jaar nog geen aids op bij deze seropositieven, ondanks actief seksueel verkeer of intens delen van naalden en spuiten.

Deze waarnemingen hebben er toe geleid dat er therapie is ontwikkeld om de hoeveelheid virus in het bloed van seropositieven te verlagen. AZT alleen is hier niet tot nauwelijks toe instaat, maar een combinatie van geneesmiddelen soms met en soms zonder AZT is daar wel toe in staat.

Toen echter AZT alleen werd gegeven, heeft dit niet tot meer lijden voor de aidspatiënt geleid zoals Kamp en Touber beweren, maar juist tot minder. Het bleek dat sinds AZT werd ingevoerd, geheugenstoornissen ten gevolge van een HIV-infectie in de hersenen niet of nauwelijks meer voor kwamen.

Deze dementie was voor de invoering van AZT een gevreesde ziekte. Als de vermindering van de hoeveelheid virus door toediening van combinatie-therapie lukt en dat is bij de meesten die de combinatie-therapie nemen het geval, verbetert de afweer zich snel en blijvend. Als het virus resistent is tegen deze geneesmidddelen, dan herstelt de afweer zich niet en ontwikkeld zich toch aids. Allemaal sterke aanwijzingen dat HIV de oorzaak van aids is.

Nog overtuigender is dit recent aangetoond door een onderzoek van Gerrit-Jan Weverling en Peter Reiss van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, samen met een groot aantal Europese onderzoekers, dat op 17 april in het tijdschrift The Lancet is gepubliceerd.

Het was al uit vele internationale studies bekend dat het aantal aidsgevallen sterk afnam sinds de invoering van de combinatie-therapie. In het AMC is het aantal bedlegerige aidspatiënten tot een minimum beperkt.

Eén van de meest ernstige verschijnselen van aids is een longontsteking door een micro-organisme: Pneumocystis carinii. Toen combinatie-therapie tegen HIV nog niet was ingevoerd, stierven vele patiënten aan deze longontsteking totdat werd ontdekt dat deze longontsteking met antibiotica te voorkomen was. Deze antibiotica zijn actief tegen Pneumocystis.

Als HIV de oorzaak zou zijn van aids, en dus van de longontsteking door Pneumocystis carinii, dan zou met een gerust hart met de antibiotica kunnen worden gestopt als een HIV-patiënt combinatie-therapie kreeg, die HIV bestreed en daarmee het imuunapparaat herstelde.

Dit is precies wat de onderzoekers deden. En wat bleek: geen enkele seropositieve persoon, waarbij de hoeveelheid HIV tot ondetecteerbaar niveau was teruggebracht, kreeg de dodelijke longontsteking ondanks dat de antibiotica waren gestopt.

Een beter bewijs dat HIV de oorzaak van aids (en dus de pneumocystis carinii pneumonia) is, is haast niet te bedenken, omdat de combinatie-therapie wel werkt tegen HIV, maar geen enkel direct effect op de pneumocystis carinii heeft.

Het stoppen van combinatie-therapie tegen HIV is daarom sterk af te raden en nog beter is het de kans op HIV zo klein mogelijk te maken. In apenstudies hebben nu vele onderzoekers kunnen aantonen dat een vaccin dat beschermd tegen SIV, de apenvariant van HIV, ook beschermd tegen aids bij deze apen.

Als eenmaal een HIV-vaccin is ontwikkeld, zal definitief kunnen worden aangetoond dat het voorkomen van een HIV-infectie, wat voor gedrag de persoon verder ook vertoont, de ontwikkeling van aids voorkomt en misschien zelfs deze desastreuze ziekte van de aardbodem zal doen verdwijnen, net als pokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden