Behandel alle studenten gelijk, voer basisbeurs met terugwerkende kracht in

De ingezonden brieven van maandag 28 augustus.

Nieuwe studenten in Amsterdam bij het begin van het nieuwe studiejaar. Beeld anp
Nieuwe studenten in Amsterdam bij het begin van het nieuwe studiejaar.Beeld anp

Brief van de dag: de basisbeurs moet terug, en wel hierom

Het studiejaar staat te beginnen. Studenten met en zonder basisbeurs volgen dezelfde opleiding. Zonder basisbeurs kost dat maar liefst 13.920 euro extra. Het kabinet moet deze financiële ongelijkheid stoppen. Eerst de feiten: dit bedrag is de totale basisbeurs van 290 euro per maand die een uitwonende student ontvangt tijdens een vierjarige hbo- of wo-masterstudie. Het is een gift als de studie is gestart vóór september 2015 en met succes wordt afgerond. Wie daarna is gestart krijgt niets, maar kan renteloos lenen.

Het gevolg is dat de studiekosten eenderde zijn gestegen per september 2015. Dat zit zo. De kosten voor een uitwonende student zijn 1.120 euro per maand volgens het Nibud Studentenonderzoek 2015. Een vierjarige hbo- of wo-studie kost dan 53.760 euro. Met een basisbeurs is dat 39.840 euro. Een aanzienlijke financiële en mentale lastenverzwaring aan het begin van de carrière. Wie vóór september 2015 studeerde, behield de basisbeurs, omdat zij daar redelijkerwijs op mochten vertrouwen. Dat deden wij ook! Ons gezin telt twee (bijna) studenten. Omdat ze niet 'tijdig' geboren zijn, bedragen de extra studiekosten 27.840 euro. Hoe onredelijk is dat? Bij de bespreking van de Rijksbegroting zijn in de Tweede Kamer veldslagen gevoerd over tientjes koopkrachtdaling. Studenten en gezinnen met studerende kinderen tellen blijkbaar niet mee.

Het kabinet stelde dat de student de (extra) studiekosten terugverdient want een goede opleiding biedt meer kans op beter betaald werk. Dat valt te bezien. De recessie heeft gezorgd voor minder baanzekerheid, hoge jeugdwerkloosheid en lagere startsalarissen. De arbeidsmarkt trekt aan, maar er wordt een sterke en structurele krimp door technische innovaties verwacht. Vandaar mijn verzoek aan het nieuwe kabinet: voer de basisbeurs met terugwerkende kracht in en behandel zo alle studenten financieel gelijk.

Raimond Nuvelstijn, Gouda

Slachtofferrol

Fatima Elatik zegt aan het einde van haar interview afgelopen zaterdag (26 aug. (+)) dat ze geen slachtoffer is en niet zielig. In het hele daaraan voorafgaande verhaal heeft ze anders die slachtofferrol briljant gespeeld, vooral ook door de fouten van anderen te benadrukken in plaats van op die van haarzelf in te gaan. Tsja...

Willem M. van Haarlem, Amsterdam

Fatima Elatik. Beeld Sanne De Wilde
Fatima Elatik.Beeld Sanne De Wilde

Schandbeeld

'Verslaafd aan slavernij' is Martin Sommers terechte pleidooi voor een nuchtere kijk. Hij verwijst naar de standbeeldenrel in de VS. Als Amerika doordraaft, hoeven wij dat nog niet. Standbeelden van foute helden weg, hun namen uit straatnamen verwijderen, hoever moeten we gaan? Napoleon heeft waarschijnlijk meer doden op zijn geweten dan J.P. Coen. Moeten we de Napoleonsbaan in Noord-Limburg dan omdopen? In Nijmegen is een straat genoemd naar Julius Caesar die hele volkeren heeft uitgeroeid. Weg ermee? Waar houdt het op?

Ik stel een eenvoudige vuistregel voor. Zolang iemand met een straatnaam of standbeeld is geëerd door een bestuur dat volgens de toenmalige maatstaven democratisch is gekozen, mag het standbeeld/de naam blijven (dus geen vergelijkingen met door dictaturen geplaatste beelden van Lenin, Stalin en Hitler). Voorzie ze van extra uitleg, waaruit blijkt dat opvattingen radicaal veranderen.

Zo wijzig je de verering van vroeger in een vermaning. Laat dat standbeeld of die straatnaam zo als een pijnlijke herinnering blijven. Als schandbeeld. Dat is volwassener en heilzamer dan de onwelgevallige geschiedenis weg te poetsen. Dan leren we nooit van onze geschiedenis.

F. Bakker, Nijmegen

Volkslied

Wat dacht u van het lied: Waar de blanke top der duinen schittert in de zonnegloed?

Als kind al, ik ben van 1946, vond ik dit pas echt een mooi lied over Nederland... het beschrijft Nederland zoals ons land het mooist is!

Josien Uljee, 's-Hertogenbosch

Lavendel

De 'blanke masculiene heterosexuele man' valt ten prooi aan het 'cultuurmarxisme', volgens o.a. Baudet (+). De Europese beschaving wordt stukje bij beetje vernietigd, zegt Paul Cliteur, iemand die in een ver verleden nog weleens betrapt kon worden op het uiten van zinnige dingen.

Wie is die masculiene man dan? Is dat die midden-dertiger die elke ochtend even aan een zakje lavendel ruikt?

G.J. Fransen, Hoogland

Thierry Baudet ruikt aan zijn zakje lavendel. Beeld screenshot via YouTube
Thierry Baudet ruikt aan zijn zakje lavendel.Beeld screenshot via YouTube

Brils Nibb-It

Zaterdagavond zat ik met mijn dochter van 14 op de bank naar een doelloos tv-programma te kijken. Uit nostalgie had ik die middag een zak Nibb-It gekocht. Bij het knisperende knagen vroeg ik mij af hoe lang Nibb-It bestaat, het was er al in mijn jeugd.

Wikipedia noch Google gaf het antwoord, maar de eerste niet-commerciële hit op Google verwees naar de Volkskrant-column 'Nibb-It maakt iets in mij los' van Martin Bril (16 juli 2005). Mijn dochter en ik werden blij van het verhaal, wat kon die man de alledaagse dingen toch mooi beschrijven. Een citaat: 'Ik zie mezelf als hoogbejaarde ook nog Nibb-It naar binnen werken.' Het is een gemis dat dat geen waarheid is geworden.

Bart Udo, Alkmaar

Pief paf poef

'Er wordt extra geld voor militairen opzij gelegd' (25. aug.). Hoeven ze dan ook geen 'pief paf poef' meer te roepen vanwege gebrek aan munitie, door bezuinigingen tijdens schietoefeningen in het verleden?

K. Oosterbaan, Egmond a/d Hoef

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden