Behalve fraude ook zelfverrijking bij BOOR

VAN ONZE VERSLAGGEVERS MERIJN RENGERS en JOHN SCHOORL

ROTTERDAM - De recente miljoenenfraude bij de Rotterdamse scholenkoepel BOOR is voorafgegaan door zelfverrijking in de top van het ambtenarenapparaat. Een intern onderzoek hiernaar werd door CDA-prominent Sjaak van der Tak, indertijd onderwijswethouder in Rotterdam en nu burgemeester van Westland, onder de pet gehouden.

Dit bevestigen diverse betrokkenen bij het lopende fraudeonderzoek naar de verzelfstandigde Stichting BOOR, die onderwijs verzorgt voor 30 duizend leerlingen in de regio Rijnmond. Arnold R., het voormalige hoofd huisvesting van BOOR, en vier externe vastgoedadviseurs, worden ervan verdacht tussen 2004 en 2011 via valse facturen grote bedragen in eigen zak te hebben gestoken.

Naar nu blijkt heeft voorafgaand aan deze periode de toenmalige topambtenaar van de dienst openbaar onderwijs van de gemeente zichzelf eveneens verrijkt. De topambtenaar huurde haar eigen bedrijven in voor het geven van adviezen en trainingen aan leraren en schoolbestuurders. Ook liet zij ambtenaren onbetaald werkzaamheden verrichten voor haar eigen BV's.

Het was uiteindelijk Hans Berg, destijds interim-topman bij de het openbaar onderwijs in Rotterdam, die de vrouw de laan uit stuurde. 'Ik heb indertijd de directie Juridische Zaken van de gemeente Rotterdam ingeschakeld om haar weg te krijgen. Dat heeft lang geduurd, en ze heeft een flink bedrag meegekregen', zegt Berg.

De reden voor ontslag waren ongeoorloofde bijverdiensten, aldus Berg. 'Ze had privé-vennootschapen die ze als topambtenaar inzette tijdens haar werkzaamheden.'

De bijverdiensten van de topambtenaar werden stilgehouden. De toenmalige CDA-onderwijswethouder Sjaak van der Tak besloot in 2003 een onderzoek van de gemeentelijke accountantsdienst naar de vrouw niet bekend te maken aan de gemeenteraad of collega-wethouders.

Dit bevestigt Marco Pastors, indertijd wethouder voor Leefbaar Rotterdam. 'Dit is nooit besproken en dat had zeker wel gemoeten. Leefbaar probeerde fraudezaken op te pakken in plaats van ze weg te moffelen.'

Sjaak van der Tak wil om privacy-redenen niet ingaan op de affaire. Hij zegt dat er absoluut geen sprake is van een doofpot en dat 'non-actiefstellingen en gedwongen ontslagen' altijd in collegevergaderingen aan de orde kwamen.

In de periode na het ontslag van de topambtenaar kwamen er bij de Stichting BOOR diverse lijken uit de kast, zoals goudgerande vroegpensioenregelingen en onverklaarbare promoties van betrokken ambtenaren, aldus een direct betrokkene. Ook bleken ambtenaren jarenlang in stilte werkzaamheden te verrichten voor Comeet BV, het onderwijsadviesbureau van de topambtenaar.

Daarnaast bleek de ontslagen topambtenaar een systeem te hebben opgezet waarmee de door het Rijk betaalde bouwbudgetten van de Rotterdamse scholen werden afgeroomd. De vrouw had met diverse aannemers afgesproken dat die te veel declareerden voor bouw- en onderhoudsklussen. Deze extra bedragen moesten de aannemers afdragen aan de gemeentelijke dienst waarvan zij de directeur van was. Arnold R., de huidige hoofdverdachte van de bouwfraude bij de Stichting BOOR, was de uitvoerder van de geheime regeling met de aannemers.

De vrouw, een registeraccountant, heeft na haar ontslag Comeet BV uitgebouwd tot een goed lopend onderwijsadviesbureau met vier werknemers en ruim een miljoen euro aan reserves. Daarnaast bezit zij drie woningen in Zeeland. De vrouw wil niet reageren op de kwestie.

De gemeente Rotterdam kon donderdag niet reageren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden