Update

Begrotingsverdrag niet ambitieus genoeg voor De Jager, Barroso onteveden

Het Europese verdrag waarin een strengere begrotingsdiscipline moet worden geregeld, zal uiteindelijk minder ambitieus zijn dan het kabinet had gewild. Dat blijkt vandaag uit een brief aan de Tweede Kamer van minister Jan Kees de Jager (Financiën) en staatssecretaris Ben Knapen (Europa). Ook voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie was niet zo tevreden over de resultaten.

Minister Jan Kees de Jager.Beeld anp

Zo blijft een grotere rol voor het Europese hof bij het toezicht op het naleving van het verdrag achterwege. Ook blijft het opschorten van het stemrecht van een stelselmatige begrotingszondaar als sanctie uit.

De Jager en Knapen hopen dat de onderhandelingen over het verdrag snel worden afgerond zodat gekeken kan worden wat er nog extra nodig is.

Begin december bereikten 26 van de 27 EU-lidstaten op hoofdlijnen een akkoord over handhaving van strenge begrotingsregels en sancties voor wie zich daar niet aan houdt. Momenteel onderhandelen de lidstaten over de precieze uitwerking. Volgens De Jager en Knapen zijn de gesprekken inmiddels in een vergevorderd stadium.

Niet tevreden
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie toonde zich vandaag niet zo tevreden over de resultaten tot nu toe. Hij pleitte opnieuw voor een grotere rol voor de Europese instellingen, ook het Europees Parlement, en de naleving van Europese wetgeving en procedures.

Ook zouden alle EU-lidstaten moeten worden toegelaten tot de toppen van de 17 eurolanden. 'De eurozone moet worden versterkt, ja. Maar dat mag niet ten koste gaan van de Europese Unie als geheel', benadrukte Barroso.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden