Begrotingstekort volgend jaar groter dan verwacht

Den Haag - Het Centraal Planbureau ziet het begrotingstekort volgend jaar minder snel afnemen dan het op Prinsjesdag dacht. Het saldo van uitgaven en inkomsten van het Rijk komt in 2011 uit op 4,1 procent van het binnenlands product. Dat is ongeveer 24 miljard euro.


Op Prinsjesdag ging het CPB uit van een tekort van 3,9 procent. Ook in november was de voorspelling van het Planbureau al wat somberder: een tekort van 4 procent. Overigens verbeteren de overheidsfinanciën wel sterk ten opzichte van dit jaar. De schatkist stevent af op een tekort van 5,8 procent in 2010.


De somberder raming is te wijten aan een tegenvallende economische ontwikkeling. Hoewel de gevreesde 'dubbele dip' uitblijft (een tweede recessie na de kredietcrisis) groeit de wereldhandel veel minder snel dan dit jaar. Dat heeft direct zijn weerslag op de open Nederlandse economie.


De bezuinigingen die het kabinet-Rutte heeft aangekondigd zijn niet voldoende om dat te compenseren. In de decemberraming heeft het CPB de maatregelen uit de Miljoenennota én die uit het regeerakkoord van VVD en CDA verwerkt. De maatregelen uit het regeerakkoord (18 miljard euro aan bezuinigingen) dragen per saldo voor circa 0,25 procentpunt bij aan de verkleining van het tekort in 2011.


Ondanks de vertraging van de wereldhandel ziet het CPB geen reden zijn raming van de groei aan te passen. Volgend jaar groeit de Nederlandse economie met 1,5 procent. Dat is een kwart procentpunt minder. Economieën wereldwijd hebben te maken met overheden die hun investeringen terugschroeven. In de nasleep van de kredietcrisis ging de kraan in veel landen wijd open, om de bedrijvigheid nog enigszins op peil te houden.


De daling van de werkloosheid zet wel door. In 2011 zit naar schatting een op de twintig Nederlanders die kan werken op de bank. Minister Jan Kees de Jager van Financiën ziet de binnenlandse bestedingen en het consumentenvertrouwen groeien.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden