Begrotingstekort Spanje bijna gehalveerd

MADRID - Spanje heeft zijn doelstelling om het begrotingstekort over 2010 sterk terug te brengen ruimschoots gehaald.

Het tekort van de centrale overheid kwam uit op 53,4 miljard euro, ofwel 5,07 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2009 bedroeg het begrotingstekort nog 99,8 miljard euro.

Meevaller
De Spaanse overheid had gemikt om het tekort terug te brengen tot 5,9 procent. De meevaller komt volgens minister van Financiën Elena Salgado door hogere opbrengsten uit omzetbelasting en de drastische bezuinigingsmaatregelen die het land heeft genomen. De inkomsten uit omzetbelasting stegen vorig jaar met 10,9 procent ten opzichte van 2009.

Het tekort van de centrale overheid houdt geen rekening met onder meer uitgaven aan sociale zekerheid en de inkomsten en uitgaven van regionale overheden. Het totale Spaanse overheidstekort komt volgens Salgado naar verwachting uit op 9,2 procent van het bbp. In 2009 bedroeg het tekort nog 11,1 procent.

Volgens de Europese begrotingsregels moeten lidstaten van de EU ervoor zorgen dat het totale tekort beperkt blijft tot maximaal 3 procent van het bbp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.