Begrotingstekort is volgens CPB volgend jaar 3,9 procent

Het begrotingstekort is volgens het Centraal Planbureau (CPB) volgend jaar 3,9 procent van het bruto binnenlands product. Een dergelijk tekort betekent dat het kabinet in 2014 minimaal 9 miljard extra moet bezuinigen om te voldoen aan de Europese maximumeis van 3 procent.

Minister Jeroen Dijsselbloem (L) van Financien ontmoet Eurocommissaris Olli Rehn, juni 2013. Beeld null
Minister Jeroen Dijsselbloem (L) van Financien ontmoet Eurocommissaris Olli Rehn, juni 2013.

Het kabinet neemt de tussenraming van het CPB als basis om verder te onderhandelen over de extra bezuinigingen voor 2014.

In juni meldde het kabinet dat er volgend jaar 6 miljard extra bezuinigd wordt, in lijn met het advies van eurocommissaris Olli Rehn. Eerder zei minister Dijsselbloem (Financiën) meermalen dat de CPB-raming in augustus bepalend zou zijn voor de uiteindelijke bezuinigingsplannen. Of de bezuinigingen nu hoger gaan uitvallen beslist het kabinet binnenkort.

De tussenraming van het CPB laat een somber beeld zien van de Nederlandse economie. De economie krimpt in 2013 met 1,25 procent, een kwart procentpunt harder dan voorzien. Het CPB verwijst hierbij naar de tegenvallende cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Woensdag maakte het CBS bekend dat de economie ook in het tweede kwartaal van 2013 is gekrompen. Voor volgend jaar ziet het Planbureau lichtpuntjes aan de horizon; de economie zal dan 0,75 procent groeien.

De tegenvallende groei is deels te wijten aan de stagnerende wereldhandel, die dit jaar slechts met 1,5 procent groeit. Volgend jaar zal de wereldhandel echter groeien met 3,75 procent. Daarvan profiteert de Nederlandse export.

Koopkracht
Het CPB voorspelt verder dat de werkloosheid in 2013 oploopt met 150.000 personen tot 620.000 en in 2014 tot 670.000. Het CPB geeft nu ook cijfers over de werkloosheid volgens de 'nationale definitie', zoals die door het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt gebruikt. In die definitie loopt de werkloosheid volgend jaar op naar 9,25 procent.

Ook de consumptie van huishoudens zal volgend jaar nog dalen (met 0,75 procent), maar minder hard dan eerder. De gemiddelde koopkracht zal dit jaar nog dalen met 1,25 procent, maar volgend jaar blijft de koopkracht gelijk. De extra bezuinigingen zijn echter nog niet in de cijfers meegenomen, de definitieve economische raming volgt op Prinsjesdag.

SNS
Het begrotingstekort voor dit jaar komt uit op 3 procent, waar eerder met 3,5 procent rekening werd gehouden. Dat komt doordat een deel van de kosten van de nationalisatie van SNS niet onder het begrotingstekort meetellen. Dijsselbloem noemde dit voor de zomer een 'technische discussie', omdat het geld hoe dan ook is uitgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden