Begrotingsperikelen

DAT HET WAT MINDER goed gaat met de Nederlandse economie is ondertussen wel bekend. De groei is er een beetje uit geraakt, ook omdat het met de grootste afzetmarkt van Nederlandse produkten, Duitsland, niet goed gaat....

De malaise moet echter niet worden overdreven. Van een recessie is geen sprake en die wordt, als we de voorspelling van het Centraal Planbureau mogen geloven, ook niet verwacht.

Een groeivertraging komt het kabinet nu meer dan ooit ongelegen. Net als nagenoeg alle andere Europese landen hikt Nederland aan tegen de criteria die in het verdrag van Maastricht zijn vastgelegd voor invoering van een Europese munt. Vasthouden aan die eisen betekent bezuinigen. Ministers doen dat normaal al met tegenzin. Als de economie tegenzit, loopt die weerstand snel op.

Het kabinet is begonnen aan de voorbereiding van de begroting voor 1997 en kijkt tegen een aantal minder prettige vooruitzichten aan. Koopkrachtverlies, tragere banengroei, hogere staatsschuld.

Voor de PvdA is dat aanleiding om zich, bij monde van minister Melkert van Sociale Zaken en fractievoorzitter Wallage, op te werpen als beschermer van de lastenverlaging. De VVD, doorgaans toch niet vies van lagere belastingen, zegt nu niets voor zo'n beleid te voelen en schaart zich achter de eigen minister Zalm van Financiën. Volgens Zalm moet vooral het financieringstekort omlaag.

De tegenstelling tussen de PvdA en de VVD, tussen lastenverlaging en reductie van het financieringstekort, zal de komende maanden scherper worden. Het meningsverschil kan uitlopen op het eerste grote conflict binnen de coalitie. Bij voorgaande begrotingsrondes had het kabinet het ook gemakkelijker. Het regeerakkoord was gebaseerd op een behoudend economisch scenario, maar in werkelijkheid ging het beter.

Nu scenario en realiteit samenvallen begint vooral de PvdA de grenzen van het regeerakkoord te voelen. Om de eigen wensen ingewilligd te krijgen gebruikt de partij een bekende truc: het kabinet moet gewoon denken dat het beter gaat met de economie dan de voorspellingen nu aangeven. Dan rolt het geld voor lastenverlaging vanzelf binnen. Daarmee kiest de PvdA voor de gemakkelijkste weg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden