Begrotingsgesprekken zonder Roemer en Wilders

Zonder de flankpartijen SP en PVV beginnen het kabinet en de Tweede Kamer vandaag aan hun onderhandelingen over de rijksbegroting voor 2014. In navolging van PVV-leider Wilders haakt SP-leider Roemer af omdat praten 'natuurlijk zinloos' is zolang het kabinet vasthoudt aan de ambitie om minstens 6 miljard euro extra te bezuinigen. 'Het is nu tijd om te investeren in banen en koopkracht', aldus Roemer.

DEN HAAG - Minister Dijsselbloem van Financiën ontvangt vandaag de leiders van D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, Partij van de Dieren en 50PLUS voor een besloten beraad op het ministerie van Financiën. Hoewel de Partij voor de Dieren vorige week met SP en PVV een poging deed het kabinet weg te sturen, schuift partijleider Thieme wel aan. 'We hebben opgeroepen tot een radicale koerswijziging. Zelfs de hypothetische kans daarop willen we constructief tegemoet treden', aldus Thieme.


Dijsselbloem ontvangt om te beginnen iedereen tegelijk. Zijn inzet is het verkrijgen van voldoende parlementaire steun, in de Tweede Kamer én de Eerste Kamer, voor de begroting voor volgend jaar. Premier Rutte slaagde er vorige week bij de algemene beschouwingen niet in de oppositiepartijen te verleiden tot samenwerking. Daarom wordt nu binnenskamers verder onderhandeld. In de Eerste Kamer hebben VVD en PvdA te weinig zetels om hun beleid automatisch te kunnen doorvoeren. Omdat fracties in de senaat doorgaans het stemgedrag van hun collega's in de Tweede Kamer volgen, zoekt het kabinet in eerste instantie steun in de Tweede Kamer.


Op de agenda staat allereerst 'het vaststellen van de agenda'. De volgende vraag zal zijn wie er met wie gaan praten. Een struikelblok is de verdeeldheid van de oppositiepartijen. Elke tegemoetkoming aan de een kan zorgen voor nieuwe onenigheid met de anderen. Van de aanwezige partijen is het CDA de enige met voldoende zetels in de Eerste Kamer om het kabinet daar in één keer uit de brand te helpen.


Het vinden van draagvlak voor de begroting is de lakmoesproef voor Rutte II. Als het niet lukt, zijn andere grote bezuinigingen met de pensioenen, de sociale zekerheid en de langdurige zorg waarschijnlijk bij voorbaat kansloos. Om die reden wil D66 het niet alleen over de begroting hebben maar ook over de rest van de regeerperiode.


PVV-leider Wilders was vrijdag de eerste die niet inging op Dijsselbloems uitnodiging. 'Wij gaan niet meehelpen Nederland verder af te breken. Wij zijn oppositie, geen baantjesjagers.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden