Begrotingsberaad in EU zit muurvast

De onderhandelingen over het EU-budget voor 2013 zijn vastgelopen. Het Europees Parlement brak vrijdagavond boos het gesprek met de lidstaten af, nadat die niet bereid bleken de gevraagde extra miljarden te leveren.

VAN ONZE CORRESPONDENT en MARC PEEPERKORN

BRUSSEL - De mislukking van de budgetbesprekingen 'vergiftigt' volgens EU-voorzitter Cyprus de sfeer waarin de Europese regeringsleiders over anderhalve week een nieuwe meerjarenbegroting (2014-2020) moeten vaststellen. 'Als je het over een budget voor één jaar niet eens kan worden, hoe verwacht je dan een akkoord over zeven jaar', zei een betrokken Cypriotische diplomaat.

De onderhandelende partijen bleven vrijdag steken bij de aanvullende begroting voor 2012. Volgens de Europese Commissie dreigt dit jaar een tekort van 9 miljard euro. Het gaat om rekeningen voor projecten in de EU-landen. Die moeten betaald worden, anders lopen Nederlandse instellingen en bedrijven 40 miljoen euro mis, Duitse 870 miljoen, Spaanse bijna 1,5 miljard, en Italiaanse 1,9 miljard.

Minister Dijssselbloem van Financiën wil dat het tekort over 2012 binnen de begroting gevonden moet worden. Hij deelde die opstelling met zijn Duitse, Franse, Britse, Zweedse, Finse, Deense en Oostenrijkse collega's. De Commissie en het parlement zeggen dat er geen geld over is in het budget. Alle nog resterende miljarden zijn volgens de Commissie al toegekend.

Het parlement was zo kwaad over de opstellingen van de lidstaten dat het weigerde verder over de begroting voor 2013 te praten. Ook daarover verschillen de meningen: het parlement wil 137,9 miljard euro, de lidstaten willen tot maximaal 132,7 miljard gaan. De lidstaten beschuldigden de parlementariërs van 'politieke chantage'.

Dinsdag wagen de onderhandelaars van het parlement, de Commissie en de lidstaten een nieuwe poging. Betrokken diplomaten geven die weinig kans van slagen. Zonder begrotingsakkoord valt de EU in 2013 terug op een systeem waarin iedere maand eentwaalfde van de begroting voor 2012 mag worden uitgegeven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden