Begroting splijt Europa in tweeën

De onderhandelingen over een nieuwe Europese begroting van 2014 tot 2020 zijn vrijdag in Brussel afgebroken. De tegenstellingen tussen rijkere en armere EU-landen blijken te groot om overeenstemming te bereiken over totaalbedrag en verdeling van het Europese budget.

BRUSSEL - De EU-regeringsleiders wagen begin volgend jaar een nieuwe poging. Commissievoorzitter Barroso en EU-president Van Rompuy proberen de komende weken de kloof tussen de afzonderlijke landen te dichten.


'De volgende top kan nog steeds mislukken', zei premier Rutte. 'Maar we zijn in ieder geval in redelijk goede sfeer uit elkaar gegaan.' Nederland trok samen op met Groot-Brittannië, Zweden en Duitsland. De vier landen willen alle hun korting op de afdrachten aan de EU behouden. Daarover is nu in Brussel niet onderhandeld.


Samen met Denemarken en Finland stond het viertal lijnrecht tegenover een grotere groep landen die, onder aanvoering van Frankrijk, wilde instemmen met het begrotingsvoorstel van EU-president Van Rompuy. Die wil het EU-budget met 2 procent laten dalen. Volgens de Britse premier Cameron is dat veel te weinig. 'Het is niet de tijd om te prutsen, en geld te verschuiven van het ene deel van de begroting naar het andere.' Ook Rutte wil 'fors lager' uitkomen dan Van Rompuy.


De EU-president heeft desalniettemin goede hoop op een akkoord begin volgend jaar. Volgens Barroso is in elk geval bereikt dat de regeringsleiders elkaars positie beter begrijpen.


Uit de EU-begroting, die nu moet worden vastgesteld voor de periode 2014-2020, worden vooral landbouwsubsidies betaald en programma's die economische groei moeten bevorderen. Frankrijk wil de steun voor landbouw en zwakke regio's veilig stellen. Groot-Brittannië probeert vooral het totale bedrag fors omlaag te brengen. Over zeven jaar is dat nu minder dan 1.000 miljard euro, circa 1 procent van de Europese economie. Duitsland streeft ook verlaging na, maar houdt voor zich hoe groot die moet zijn.


Veel regeringsleiders waren gisteren bij aankomst al pessimistisch over de uitkomst van de top. 'We moeten de tijd nemen', zei de Duitse bondskanselier Merkel. 'Het is geen drama als we een tweede etappe gebruiken.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden