Begroting eurolanden voortaan eerst langs Brussel

Elke Europese lidstaat met de euro als munt moet vanaf dit najaar op uiterlijk 15 oktober zijn ontwerp-begroting voor het volgende jaar voorleggen aan de Europese Comissie. De Commissie doet vervolgens aanbevelingen over de begroting op punten waar het volgens haar beter kan. Die aanbevelingen - en ontwerp-begrotingen - zijn openbaar, en niet bindend.

Pieter Sabel
Vlaggen voor het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel Beeld epa
Vlaggen voor het hoofdkantoor van de Europese Commissie in BrusselBeeld epa

Dat is het gevolg van het zogenoemde two-pack van nieuwe regels om betere controle te hebben op begrotingsdiscipline van lidstaten van de Europese Unie, waarover vandaag een akkoord werd bereikt tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en landen binnen de eurozone.

Het betreft concrete aanbevelingen die de Commissie kan doen, mocht de Commissie bijvoorbeeld vinden dat een land te positief is over hoe de kosten van de gezondheidszorg worden ingeschat en eventueel terug te dringen. Verplichten kan de Commissie niets, maar de adviezen zijn openbaar en dus ook in te zien (en te gebruiken) door de parlementen in de lidstaten. Aanbevelingen worden vooral gedaan om de stabiliteit van de eurozone te garanderen. In een persbericht wordt bijvoorbeeld gesteld dat in 'met name landen in ernstige financiële mogelijkheden' niet bezuinigd mag worden op onderwijs of gezondheidszorg om begrotingsevenwicht te bereiken, mochten verdere bezuinigingen nodig zijn.

Lidstaten worden verder ook verplicht om plannen voor de uitgifte van staatsobligaties voor te leggen aan de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Het tweede deel van het two-pack aan maatregelen heeft te maken met eventuele noodsteun van de Europese Unie aan landen in ernstige problemen. Het moet nu duidelijker zijn welke procedure daarbij gevolgd dient te worden, en het toezicht op landen die al financiële steun krijgen (Ierland, Portugal en Griekenland) wordt versterkt.

Euro-obligaties
Het voorstel van maatregelen zoals in het two-pack overeengekomen dateert al van 2011. Lange tijd werd het door het Europees Parlement tegengehouden, omdat het graag wilde dat er ook euro-obligaties uitgegeven zouden worden, of een gezamenlijk, Europees gefinancierd schuldenfonds. Het Parlement gaat er nu mee akkoord dat een 'expert group' de mogelijkheden van zo'n fonds of het uitgeven van gezamenlijke obligaties gaat onderzoeken.

Met medewerking van Marc Peeperkorn, correspondent voor de Volkskrant in Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden