Begroten

Winnaars van Olympisch goud is door NOCNSF zestigduizend gulden beloning in het vooruitzicht gesteld. Zilveren medaille-winnaars wacht veertig mille, brons wordt met twintig mille beloond....

MARCEL VAN LIESHOUT

Tennissers weigeren voor zulke bedragen de veters van hun sportschoenen te strikken, dus die hoeft de penningmeester van NOCNSF al niet op in zijn begroting op te nemen. Hoewel; het herendubbel Eltingh/Haarhuis schijnt last te hebben van de Olympische gedachte. Vooruit, dat duo noteren we voor veertig mille.

Laten we even meecijferen met de penningmeester van NOCNSF. En onszelf de vraag stellen of de koepelorganisatie er verstandig aan heeft gedaan een verzekering af te sluiten ingeval er straks, onverhoopt, miljoenen aan Olympiërs moeten worden uitgekeerd. Anders gesteld: hoe vaak zien we Erica Terpstra in augustus glunderend en schouderkloppend in alle tv-sportrubrieken en in die van De Telegraaf met een enveloppe-met-inhoud?

Dressuur is zeker geen stelpost. Maak die zestig mille maar over aan Anky van Grunsven, die mevrouw die zo elegant haar paard kan laten huppelen op muziek van Robert Stolz. Wie bij deze circusachtige sport eenmaal de naam heeft de beste te zijn, kan in Atlanta met een gerust hart een rodeo-optreden verzorgen. Vergeleken bij de juryleden bij dressuur en kunstrijden op de schaats is Pat Buchanan een revolutionair.

Wat mij betreft overigens graag op de Rawhide-versie van de Blues Brothers, dat rodeo-optreden. Zweepslagen-commentaar van tandarts Eysvogel, the smell of burning leather, ach, was het maar al eind juli. Heel Nederland voor de buis als Anky haar oogharen en die van haar paard nog een laatste likje geeft. Dat is het mooie van Olympische Spelen; je gaat zo meeleven met sporten die je anders naar de afstandsbediening doen grijpen.

Maar dan. Goud? De volleyballers zullen wel weer tweede worden. Je zou het die jongens van harte gunnen, maar ik vrees dat we weer de traditionele tv-beelden krijgen van doffe verslagenheid. Zwerver smasht een kleedkamerdeur kapot, Held huilt, Blangé vestigt een nieuw wereldrecord holle ogen opzetten. De familie Selinger legt vanuit Japan uit hoe het wèl had kunnen lukken.

Teamsporters krijgen het bonusbedrag gedeeld door de wortel van het aantal teamleden - begrijpt u wel? - dus die volleybalploeg zetten we voor een kleine 140 duizend gulden op de begroting.

De hockeyers dan. Gaan die wat kosten? Behalve uiteraard een forse declaratie van bezoek aan representatieve avondjes in het Holland House. Als NOCNSF de aangekondigde controles op het gebruik van stimulerende middelen serieus aanpakt komt die ploeg al volledig ontmanteld in Atlanta aan. Ik bedoel, die hockeyers weten 'em wel te raken. Hockey kost geen bonus.

Judo, dat kan nog wel eens een begrotelijke affaire worden. Die Seriese smijt wel voor een mille of zestig om. Gal, nog een paar andere dames die bloed en geld ruiken, we zetten in op anderhalve ton.

Roeien! Godallemachtig, allemaal studenten. Die weten wel hoe je - financieel gezien - moet pieken. Drie ton ben je zo kwijt. Exclusief stuurmannetjes. De springruiters! De bonus gedeeld door de wortel van het team maal het kwadraat van een drachtige merrie: een ton. Jongejans op de één-meter-plank gaat ook weer twintig ruggen kosten. De post onvoorzien (mountainbikers, schutters, zeilers, kanoërs, wielrenners): twee ton.

Laat het NOCNSF straks een miljoentje kwijt wezen. Een miljoen! De rechtsback van het tweede van RKC kost een miljoen. De Melkunie verdient straks aan Anky van Grunsven-vla een veelvoud. Dat die Olympiërs zich met zulke futiele bedragen laten afschepen. Was Cruijff maar chef de mission.

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden