Begrip

EVEN checken hoe aantrekkelijk dit klinkt. Het is etnisch, gewelddadig en vulgair-marxistisch. Wilt u zich meteen al abonneren? Behoefte aan een gironummer, zodat u vanavond nog geld kan overmaken?...

STEPHAN SANDERS

Ik wed van niet. Sommige verleidingen laten zich eenvoudig weerstaan.

Ik heb het natuurlijk over de PKK. Er is niets aan die groep dat wervend in mijn oren klinkt, integendeel, maar toch heb ik me in het verleden weleens betrapt op begrip. Uiteraard van het soort dat niets kost en toch netjes staat.

Helemaal het fijne wist ik er niet van, en de partij zelf hoefde sowieso al niet op mijn sympathie te rekenen, vanwege chronische allergie voor marxismen van welk kaliber dan ook (bestaat er eigenlijk zoiets als een verfijnd marxisme?). Maar de Koerdische kwestie? Ja, daar leek me begrip gepast.

Ik druk me zo zuinigjes uit omdat er niet meer was of is. Geen bevlogenheid of bonkend hart, nauwelijks het begin van interesse. Ik gaf mijn begrip in ruil voor een belofte: dat de kwestie ver van mijn bed zou blijven, en dat ik me er niet in zou hoeven verdiepen. Een afkoopsom, waar ik uiteindelijk geen cent aan wilde spenderen.

In Nederland barst het van dit type begrip. Uit desinteresse, uit verveling. Het is onze spreekwoordelijke tolerantie. Ik ga daar niet raillerend over doen, want onverschilligheid is altijd nog beter dan diepgevoelde haat, maar nu is het moment aangebroken om even de puntjes op de i te zetten.

De niet-gewelddadige tak van de PKK - mag die trouwens groeien en bloeien en de rest overwoekeren - moet zich in dit land kunnen organiseren, niet omdat ik het zo'n fijne club vind, maar enkel en alleen omdat ik hecht aan het algemene recht van vergadering. Ik vond dat Janmaat zijn partijtje mocht hebben, en dus de aanhangers van Öcalan ook. Heel veel mooier en warmer is het niet.

Je kunt daar niet duidelijk genoeg over zijn, omdat veel Koerden zich kennelijk blind hebben gestaard op ons begrip.

Die begrijpen ons als wij gaan rellen.

Quod non.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden