Begrip voor abortus bij handicap, niet bij geldgebrek

Bijna driekwart van de Nederlanders heeft begrip voor een abortus als het kindje een lichamelijke of verstandelijke handicap heeft. Veel minder begrip bestaat er voor het afbreken van een zwangerschap om bijvoorbeeld financiële redenen of het ontbreken van een kinderwens. Dit blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de streng-christelijke partij SGP.

SGP-leider Kees van der Staaij in gesprek met leden van Abortus Informatie.nl.Beeld ANP

Voor de mogelijkheid van abortus bestaat onverminderd brede steun. Slechts 21 procent van de ondervraagden is uitgesproken tegen, 72 procent is voor, 7 procent weet het niet. De resultaten zijn gebaseerd op een representatieve steekproef van zo'n duizend mensen. TNS ging akkoord met het SGP-verzoek op voorwaarde dat de partij zich niet met de vraagstelling bemoeide.

Het zijn geen resultaten waarmee de SGP de strijd tegen abortus een flinke impuls kan geven, maar de partij put hoop uit de cijfers achter die overkoepelende voor-of-tegenvraag. Voorstanders blijken bedenkingen te hebben bij uiteenlopende redenen voor abortus.

Een ruime meerderheid is tegen abortus als die wordt gepleegd omdat de partner niet de vader is; een relatie of huwelijk is verbroken; het gezin geen goede woonruimte heeft; de moeder haar opleiding niet heeft afgerond; er sprake is van geldgebrek; een kind niet te combineren is met werk; een kinderwens ontbreekt of nog een kind niet gewenst is.

Begrip voor abortus om fysieke redenen

De meeste mensen kunnen wel begrip opbrengen voor fysieke redenen om een zwangerschap af te breken. Bijvoorbeeld als het leven van de moeder in gevaar is; na een verkrachting; bij een handicap van de baby; als het kind niet levensvatbaar is of de moeder het psychisch niet aan kan. Iets meer dan de helft vindt abortus geoorloofd als de moeder te jong of te oud is.

Veel mensen denken dat de belangrijkste redenen voor abortus een afwijking van het kind of een verkrachting zijn. In de praktijk zijn het vaker financiële redenen of het ontbreken van een kinderwens. 58 procent van de ondervraagden is voor het registreren van redenen voor abortus, iets wat nu niet gebeurt.

Ook de meeste voorstanders verkiezen alternatieven zoals adoptie of een pleeggezin boven abortus. 60 procent van de ondervraagden meent dat vaker naar alternatieven moet worden gekeken. Ruim 80 procent is voor onafhankelijke voorlichting rond abortus. Dergelijke voorlichting bestaat wel, maar doorgaans vinden gesprekken plaats in de abortuskliniek.

Alleen in geval van 'noodsituatie'

Jaarlijks vinden in Nederland dertigduizend abortussen plaats. De wet schrijft voor dat een abortus alleen mag plaatsvinden 'indien de noodsituatie van de vrouw deze onontkoombaar maakt'. Het is aan de arts om in te schatten of sprake is van een noodsituatie. Voor zwangere vrouwen geldt een verplichte bedenktijd van vijf dagen vanaf het moment dat de zwangerschap is vastgesteld.

De SGP hoopt met het onderzoek het debat over abortus nieuw leven in te blazen. Abortus is een omgekeerd taboe geworden, meent de partij: je mag je niet kritisch uitlaten over de bestaande praktijk. SGP-leider Kees van der Staaij: 'We waren ons ervan bewust dat uit dit onderzoek voor ons ook minder welgevallige dingen naar voren konden komen. Maar nog erger vind ik dat er helemaal niet over wordt gepraat. Daarvoor ligt dit onderwerp ons te na aan het hart.'

Het SGP-initiatief stuit meteen op onbegrip bij de VVD. 'Nee! De discussies uit eind jaren zeventig over abortus gaan we niet over doen!', twittert Kamerlid Arno Rutte. En in een volgende tweet: 'Ik ga discussie over vrouwenkiesrecht ook niet opnieuw parlementair voeren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden