Begrip van het kwaad

Het regiedebuut van Clint Eastwood, de Amerikaanse acteur was destijds 41 jaar oud, werd een film met Hitchcockiaanse trekjes. In 1971, hetzelfde jaar waarin hij voor het eerst optrad als de spijkerharde agent Dirty Harry in de gelijknamige film, regisseerde Eastwood zichzelf als slachtoffer van een wraaklustige vrouwelijke stalker in Play Misty for Me. Eastwood speelt radio-dj Dave Carver, die na een onenightstand met een fan (Jessica Walter) toch de draad met zijn vaste vriendinnetje (Donna Mills) weer oppakt. Dave's onenightstand gaat daarop totaal door het lint - ze belt voortdurend naar zijn show om Erroll Garners Misty aan te vragen - en ontpopt zich gestaag tot een van de meest fascinerende vrouwelijke psychopaten uit de filmgeschiedenis. Walters personage is even ambigu als dat van Kathy Bates in Misery en Sharon Stone in Basic Instinct; haar maniakale obsessie is voortdurend even kwetsbaar als angstaanjagend. Eastwoods visuele stijl oogt daarbij wat gedateerd, maar zijn voorzichtige poging om het kwaad te begrijpen maakt veel goed.


Play Misty for Me (Clint Eastwood, 1971)


RTL 7, 0.00-1.55 uur.

Reality Bites

(Ben Stiller, 1994) Toen actrice Winona Ryder in 2001 werd opgepakt wegens winkeldiefstal, vermaakten de Amerikaanse kranten zich met woordspelingen op de titels van haar films. Haar Age of Innocence was voorbij, schreven ze, en 'For Ryder, Reality Bites'. Vooral met dat laatste grapje verwees het journaille naar betere tijden voor de actrice. In deze charmante cultkomedie, tevens het regiedebuut van Ben Stiller, speelt Ryder een jonge, onlangs afgestudeerde vrouw die voor een aantal typische generatiedilemma's komt te staan (anno 1994 overigens nog niet als quarterlifecrisis omschreven). Moet ze carrière maken of blijft ze doormodderen als onafhankelijk documentairemaakster? Het is een keuze die wordt gereflecteerd in haar liefdesleven. Ryder gaat uit met een hippe MTV-producent Michael (Ben Stiller), maar voelt zich ook aangetrokken tot haar werkloze, filosofische huisgenoot Troy (Ethan Hawke).


De pogingen van Reality Bites om de dilemma's van de hele Generatie X te schetsen, blijven nogal schematisch (naast carrièreplanning zijn bijvoorbeeld homoseksualiteit en aids aanwezig als thematiek-met-hoofdletters), maar de acteurs zorgen ervoor dat de driehoeksverhouding wel overtuigt. Vooral Hawke is in vorm wanneer hij zijn omgeving lastigvalt met arrogante pretenties en daarbij toch amusant weet te blijven.


RTL 8, 20.30-23.10 uur.

Legends of the Fall

(Edward Zwick, 1994) Ogenschijnlijk klopt er niets aan Legends of the Fall. Geen enkele acteur lijkt op zijn plaats en de combinatie van thema's en genres (western, oorlogsdrama, romantiek) pakt verwarrend uit. Anthony Hopkins speelt een lompe Amerikaanse kolonel die zich aan het begin van de 20ste eeuw in Montana vestigt, waar hij zijn drie zoons Brad Pitt, Aidan Quinn en Henry Thomas probeert op te voeden. Dat wordt lastig wanneer Julia Ormond ten tonele verschijnt, op wie alle drie de knullen verkikkerd raken. Bijzonder eigenaardig is de rol van Pitt, die eruitziet als een hippie, maar denkt dat hij een indiaan is, terwijl hij in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog Duitse soldaten scalpeert. Daarnaast worden, onder aanzwellende vioolmuziek, ook nog zaken als corruptie en onvruchtbaarheid aangestipt. Het geheel is fascinerend, als een surrealistische collage, die juist dankzij Pitt uitgroeide tot een commercieel succes.


Arte, 13.35-15.15 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden