Begrip bij Kamerleden voor beveiliging Griekse villa koning

PvdA'er Jeroen Recourt toont begrip voor de kosten die de staat heeft gemaakt voor het beveiligen van de vakantievilla van de koning in Griekenland. Recourt stelde in juni vragen aan premier Rutte over het zomerhuis. Vandaag openbaarde RTL Nieuws dat met de beveiliging ruim 450.000 euro is gemoeid.

De vakantievilla van de koning in het Griekse Kranidi. Beeld anp
De vakantievilla van de koning in het Griekse Kranidi.Beeld anp

Recourt laat weten dat 'uit antwoord op eerdere Kamervragen bleek dat een goede beveiliging noodzakelijk is voor de bescherming van de koning en zijn familie'. Hij gaat ervan uit dat 'dit' daar ook onder valt, refererend aan de kosten voor het pachten van een stuk grond rond de Griekse woning. 'We blijven de zaak kritisch volgen.'

Op het stuk land is een hek gebouwd om kwaadwillende personen buiten de deur te houden. De staat betaalt over een periode van dertig jaar ruim 15.000 euro per jaar om de grond te pachten. Volgens de akte, die in handen is van RTL, is de reële marktwaarde van het land ruim 35.000 euro.

Ook SP'er Ronald van Raak zegt de situatie te begrijpen. Hij noemt een half miljoen 'ontzettend veel geld', maar is ook van mening dat 'veiligheid boven alles gaat'. 'Ik vertrouw erop dat het oordeel van de premier en de veiligheidsdiensten juist is in deze zaak.'

D66 stelt nieuwe vragen
Wat betreft D66-leider Alexander Pechtold is de kous nog niet af. Hij heeft nieuwe schriftelijke vragen gesteld aan de premier. Pechtold: 'Uiteraard moet de overheid de koning goed beveiligen, maar we moeten geen onnodig hoge kosten maken.' Hij wil van de premier weten of het hek niet op het eigen terrein rond de villa geplaatst kon worden.

Hij was graag door het kabinet geïnformeerd over de kosten van het pachten in plaats van via de media, zoals nu het geval is. 'Zeker gezien de pijnlijke geschiedenis met het vorige vakantieverblijf in Mozambique zou het kabinet zorgvuldiger om moeten gaan met dit soort gevoelige afwegingen, zeker als er al Kamervragen over zijn gesteld.'

'Hek heel belangrijk'
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie reageerde vanochtend op het nieuws. Hij noemde het hek 'heel belangrijk voor de veiligheid'. Hij wilde verder geen commentaar geven. 'Over dingen die nodig zijn voor de veiligheid doen we nooit mededelingen.' Ook de rijksvoorlichtingsdienst (de communicatieafdeling van onder meer het koninklijk huis) laat weten vanwege de veiligheid 'zoveel mogelijk terughoudendheid te betrachten'.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag op het Binnenhof. Beeld anp
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag op het Binnenhof.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden