Begrijpt u de MeToo-discussie nog niet? Aaf heeft een ezelsbruggetje bedacht

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Ik word moe van mensen die zeggen dat ze moe worden van de MeToo-discussie. Discussies zijn per definitie vermoeiend. Daar zijn het discussies voor. Ik werd bijvoorbeeld zelf heel moe van de Zwarte Pietendiscussie. Toch ben ik blij dat we hem gevoerd hebben.

Ik word ook moe van mensen die de MeToo-discussie niet begrijpen. Aleid 'genoeg gejammerd' Truijens schreef in het kader van MeToo in de Volkskrant: 'Eén keer neuken met een docent kostte minder moeite dan wekenlang leren voor een tentamen. En het wáren ook vaak leuke, grappige en aantrekkelijke mannen voor wie vrouwen in de rij stonden, geen varkens. Ik neem ze niet zoveel kwalijk.' Youp van 't Hek, dit weekend in NRC Handelsblad, 'vrolijk verbijsterd' door MeToo: 'Gister vertelde een mooie dame aan mij dat ze vroeger in haar roerige jeugd regelmatig is lastiggevallen. Maar dat ze zich er ook wel vereerd door voelde en het ook een gezond soort spanning was.' Aleid, Youp: als je neukt met een leuke, grappige, aantrekkelijke man of je vereerd voelt en het gezond spannend aanvoelt, dan is er hoogstwaarschijnlijk geen sprake van misbruik en intimidatie. Een handig ezelsbruggetje in dit verband is: misbruik en intimidatie zijn niet leuk. Seks met aantrekkelijke mensen: wél leuk. Dus als een situatie leuk was, hoef je hem niet op te voeren als voorbeeld dat het wel meevalt met die MeToo-verhalen.

Ik word ook moe van de mannen van Voetbal Inside die vrijdag in hun uitzending zaten te lachen om de verkrachting waarover mijn broer Jelle vorige week geschreven heeft. Johan Derksen: 'Heb je ook je hoofd gebroken over Jelle Brandt Corstius?' René van der Gijp begon te lachen. Wilfred Genee: 'Het is wel een tragisch verhaal. Haha! Dat is toch zo?' Derksen: 'Waarom ga je erom zitten lachen dan? Jij vindt het zo tragisch dat je in schaterlachen uitbarst. Hahaha!' Genee: 'Nee, nee, hahaha.' Van der Gijp: 'Hahahahahahaha.'

Nu is het niet zo origineel om vermoeid te raken bij het aanzien van de mannen van Voetbal Inside; vermoeiend zijn is hun raison d'être en tevens het enige wat ze kunnen. Wilfred Genee heeft zelfs recentelijk een tv-prijs gekregen voor vermoeiend zijn op wekelijkse basis. Maar nu voelde ik een vermoeidheid die gepaard ging met woede, een vervelende combinatie. Veel minder prettig dan dat vrolijk-verbijsterd dat Youp van 't Hek zich al twee weken voelt bij deze hele discussie.

Ik zal de mannen van Voetbal Inside de volgende keer dat ik ze tegenkom alledrie een klap voor hun bek geven, want ik denk niet dat het concept 'praten met vrouw' goed werkt bij ze. Zij zullen er vervolgens de slappe lach om krijgen, maar zoals gezegd: ze kunnen niets anders.

Ik word eigenlijk gewoon heel moe van domheid, maar daar is geen hashtag tegen opgewassen.

Kevin Spacey komt uit de kast na beschuldiging aanranding minderjarige in 1986. De Star Trek: Discovery-acteur Anthony Rapp zegt dat Spacey tijdens een feestje in 1986 bovenop hem is geklommen. Rapp was toen 14.

'Jaarlijks 134 duizend werknemers slachtoffer van ongewenste seksuele aandacht' - Klopt dit wel?

Bij seksuele intimidatie is sprake van een glijdende schaal. Maar in de discussie zit iedereen in zijn eigen groef. Hoe kun je die glijdende schaal beoordelen? Hoe kom je uit dat eigen referentiekader? Lezers over hoe nu verder in het #MeToo-debat.

'De bekentenissen op #MeToo over seksueel machtsmisbruik moeten leiden tot cultuurverandering', schrijft Hans Wansink in het Commentaar.

Saskia Noort zweeg jaren over haar verkrachting. 'Ik zweeg omdat ik bang was voor ongeloof en het verdriet van anderen.'

Met de hashtag #MeToo delen duizenden Nederlandse vrouwen hun ervaringen met seksueel misbruik en intimidatie op sociale media. De actie moet seksueel geweld uit de taboesfeer halen, en aantonen hoe wijdverbreid het is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden